Krune na rekama Studio B

Objavljeno: 06.11.2019. 12:59 Izmenjeno: 06.11.2019. 13:37

Prva od četiri konferencije  u okviru međunarodnog projekta Krune na rekama održana je u Kuli Nebojša na Donjem gradu Beogradske tvrđave.

Konferencija je podržana od strane Višegradskog fonda i, nakon Beograda, radionice će biti održane u Budimpešti, Bratislavi i u Poljskoj. Cilj je razmena iskustava predstavnika četiri tvrđave,  ali i šire javnosti, radi stvaranja nove turističke ponude.

Na Balkanskim prostorima postoji sedam dunavskih tvrđava i sve se nalaze u Srbiji, između Vojvodine i istočnog dela zemlje. Bačka, Petrovaradinska, Smederevska,Tvrđava Ram, Fetislam, Golubačka tvrđava i Kalemegdan predstavljaju ogroman turistički potencijal naše zemlje, kaže direktorka Beogradske tvrđave Marija Reljić.

Istoričari kažu da je na prostoru između Beograda i Kladova postojalo oko 80 utvrđenja iz rimskog perioda, ističe Vidoje Golubović, i dodaje, kao posebno zanimljiv podatak, da Petrovaradinska tvrđava nije isprva bila vojno utvrđenje, već samostan. Ono što je najznačajnije je istorija rimskog perioda o kojoj mi veoma malo znamo, kaže Golubović.

Golubović podseća da Beogradska tvrđava još uvek nije otvorila podzemne prostorije,čime bi  turističa ponuda najveće atrakcije glavnog grada, bila dodatno obogaćena. Ne smemo dozvoliti da samo Kalemegdan i Viminacijum budu naša turistička ponuda, sva utvrđenja na Dunavu podjednako su važna i zanimljiva, kako domaćim, tako i stranim posetiocima, zaključuje Golubović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana