Mladenović: Domaćinstva pogođena poplavama biće obeštećena Studio B,Beoinfo

Objavljeno: 02.07.2018. 11:05 Izmenjeno: 03.07.2018. 09:07

Šteta od poplava koje su pogodile pojedine opštine u Beogradu će biti nadoknađena i građani ne treba da brinu, već da budu strpljivi, a najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava, rekao je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

 

On je gostujući na TV Studio B podsetio da je najveći problem bio u Grockoj gde se izlio Begaljički potok, kao i u Unčarima.

– To su sve vodotokovi drugog reda sa kojima se mi borimo poslednjih godina. Nije samo problem u tome da li su oni uređeni ili neuređeni već velika količina padavina. Bujični tokovi brzo dođu i prođu, naprave veliku štetu, ali je najvažnije da nije bilo žrtava dok je materijalna šteta velika. Pored Grocke stradalo je Barajevo, kao i Kijevo u opštini Rakovica gde se izlila Topčiderka – rekao je Mladenović.

On je istakao da je Grad reagovao odmah i svi opštinski štabovi su već u petak tokom noći imali sednice i bili na terenu sa građanima.
–Oko 600 domaćinstava je bilo poplavljeno, ali se voda brzo povukla za razliku od poplava u Obrenovcu 2014. kada se voda dugo zadržala. Imamo problem i sa klizištima koja se pojavljuju kao posledica ovakvih padavina. Podsećam da je bilo najavljeno 20 do 40 litara po kvadratnom metru, a palo je preko 60 litara – istakao je pomoćnik gradonačelnika.

Prema njegovim rečima započet je rad na detaljnom planu za Topčiderku i sve njene pritoke nakon čega će se krenuti sa regulacijom.

–Do kraja godine imaćemo završen projekat za sistem rane najave na vodotokovima drugog reda što znači da ćemo tada moći da postavimo merne uređaje za merenje i količine padavina i vodostaja. Dobićemo potrebne informacije u roku od pola sata i moći ćemo mnogo brže da reagujemo i evakuišemo ljude – istakao je Mladenović.

Kada je reč o naknadi štete na porodičnim kućama komisije uveliko rade popis, a što se tiče infrastrukture u toku su sastanci sa predstavnicima republike, Kancelarijom za javna ulaganja i JP „Srbijavode”.

Prema njegovim rečima prvi i najvažniji korak je bio uklanjanje oko tri tone uginulih životinja i  ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju su na terenu.

Govoreći o prilazima stanici „Topčider” Mladenović je istakao da je veliki broj putnika odjednom usmeren na ovu stanicu.

–Radi toga uvešćemo novu liniju tramvaja 3L pored postojeće linije 3 koja tuda prolazi, proširićemo stajališta sa nadstrešnicama, a uvešće se i novo stajalište za autobus 38L koja će ići između stanica „Topčider” i „Prokop”. Pored toga biće pripremljena i sređena taksi stanica kao i javna rasveta, tri ležeća policajca, novi pešački prelazi i signalizacija i sve ono što treba kako bi prilaz ovoj ova stanii bio uređen – rekao je Mladenović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana