Kosovski Albanci blokirali ulaz u manastir u Ðakovici Tanjug

Objavljeno: 06.01.2018. 14:20 Izmenjeno: 06.01.2018. 14:23

Grupa kosovskih Albanaca blokirala je danas u Ðakovici pristup manastiru Presvete Bogorodice, iako je grupa Srba otkazala najavljenu posetu zbog pretnji i bezbednosne situacije, navodi na svom Fejsbuk profilu otac Sava Janjić.

Dodaje, da su četiri monahinje ostale zaključane u manastiru, te da liturgija nije služena niti je iko mogao da donese badnjak.

Kako kaže, jutros je grupa kosovskih Albanaca blokirala pristup manastiru zbog navodnog mirnog protesta koji je „bio prilika da se na božićne praznike izađe u javnost sa porukama etničke i verske mržnje“.

„Navodni mirni protesti samo su nastavak etničkog čišćenja Ðakovice od Srba koji je usledio nakon 1999, uništavanjem srpskih crkava i kuca“, navodi Janjić.

Kako kaže, Srbi se već godinama suočavaju sa negiranjem osnovnih verskih i ljudskih prava, a ovaj primer pokazuje da hrišćani na KiM ne mogu svuda slobodno ni Božić da proslave.

„Videćemo da li će međunarodni predstavnici u međuvremenu uspeti da pruže garancije za bezbednost“, kaže Janjić i podseća da je blokirani manastir do temelja bio spaljen u pogromu 2004. godine.

„Pravoslavno groblje još i danas predstavlja tužnu sliku savremenog varvarstva i mržnje. Na žalost, i posle 18 godina mnogi naši vernici ne mogu da dođu na Kosovo i Metohiju dok oni koji su ovde ostali žive u stalnoj zebnji i neizvesnosti zbog etničke mržnje koja se širi na svakom koraku“, kaže Janjić.

Dodaje, da uz nekoliko izuzetaka, niko javno ne sme da digne glas protiv preovladujućeg terora u kome su posle rata od kosovskih ekstremista stradali i mnogi čestiti kosovski Albanci. “

„Nije ni čudo što se Kosovo danas suočava sa sve ozbiljnijim međunarodnim osudama“, zaključio je Janjić.

 

Jevtić: Albanci žele da nema Srba u Ðakovici

Potpredsenik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, saopštio da jutrašnji „miran protest“ grupe Albanaca i blokada manastira Presvete Bogorodice od Albanaca imaju samo jedan cilj, da Srba u Ðakovici nema.

„Protiv koga i čega su protestovali jutros okupljeni Albanci ispred manastira u Ðakovici? Naravno, odgovor se zna, cilj je isti – da Srba u Ðakovici nema. Ja neću ni ovog puta, kao što to nisam nikada ranije činio, da koristim teške reči, ali tražim i zahtevam da konačno na delu imamo vladavinu prava, a ne ulice u Ðakovici“, navodi Jevtić.

Kako kaže, ni ovaj Božić Srbi iz Ðakovice ne mogu da dočekaju u svojim kućama i u miru.

Jevtić navodi da povodom ovih događaja ima nekoliko pitanja za kolege u vladi Kosova, te da od njih očekuje kako odgovore, tako i osudu i konkretna dela.

„Ko je i zašto zaključao monahinje u manastiru Presvete Bogorodice na Badnje jutro, ko je i zašto onemogućio služenje liturgije na ovaj veliki praznik, ko je i zašto jutros u Ðakovici zabranio unošenje Badnjaka u crkvu, ko je i zašto monahinjama onemogućio da jutros kupe hleb?“, navodi Jevtić u saopštenju.

Kako kaže, danas postoji obaveza da se radi na uspostavljanju ljudskih vrednosti u društvu na Kosovu, mir, suživot i tolerancija.

„Neka budu sigurni oni koji misle da će Srbi odustati od povratka u Ðakovicu i na Kosovo – to se neće desiti, jer mi ne odustajemo i to je naša poruka i ovog Božića. Mi samo hoćemo da budemo svoj na svome i u Ðakovici, ali i u Mušutištu i svuda tamo gde smo vekovima na Kosovu kao narod živeli“, zaključio je potpredsednik vlade Kosova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana