Vučić tražio od Mogerinijeve da javno osudi neodgovorno ponašanje Albanaca Tanjug

Objavljeno: 25.01.2017. 11:35 Izmenjeno: 26.01.2017. 09:54

Premijer Aleksandar Vučić tražio je od Federike Mogerini da javno reaguje i osudi neprofesionalno i neodgovorno ponašanje albanske strane, a ako se to ne dogodi, to će biti jasan znak da Albanci ne žele nikakav razgovor već da žele po svaku cenu da ugroze krhki mir i stabilnost, nezvanično saznaje RTS.

U Briselu je sinoć, na sastanku delegacija Beograda i Prištine, dogovoreno da se spuste tenzije i da se dijalog nastavi, kao i da se obe strane fokusiraju na posao koji predstoji. To je nakon sastanka saopštila visoka predstavnica EU.

U tom duhu predsednik Vlade Srbije izjavio je da je uz podršku Unije dijalog nastavljen i da će Beograd održati reč da se spusti lopta i da smatra da se stvari koje su se dešavale više neće ponavljati.

Izjave zvaničnika Prištine, međutim, bile su u drugačijem tonu, slične onima koje su se mogle čuti prethodnih nedelja. Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da je Srbiji stavljeno do znanja da će Priština odgovarati na, kako navodi, provokacije kao što je voz.

Kako RTS nezvanično saznaje, premijer Vučić je tražio od Mogerinijeve da javno reaguje i osudi neprofesionalno i neodgovorno ponašanje albanske strane, a ako se to ne dogodi, to će biti jasan znak da Albanci ne žele nikakav razgovor već da žele po svaku cenu da ugroze krhki mir i stabilnost.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini ocenjuje da je prestanak tenzija i uzdržavanje od diskusije u javnosti bio osnovni ishod sinoć održanih razgovora lidera Beograda i Prištine, ali se tog dogovora, na žalost, nisu svi držali.

„Žalimo što se svi nisu pridržavali toga i pozivamo na uzdržavanje i rad na dogovorima postignutim sinoć“, poručila je u ime Mogerini portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

Kocijančić je u pisanom saopštenju izdatom jutros u sedištu Evropske komisije u Briselu ponovila zahvalnost koju je šefica EU diplomatije Federike Mogerini uputila političkim liderima Beograda i Prištine zbog, kako je Mogerini ocenila, konstruktivnog sastanka u okviru dijaloga koji je održan sinoć.

„To je bio prvi sastanak u ovom fromatu sa kojim je važno da se nastavi“, poručila je Kocijančić u ime visoke predstavnice EU i potpredsednice Evropske komisije.

Šefica EU diplomatije sinoć je, posle održane nove runde dijaloga na visokom nivou sa predsednicima i premijerima Srbije i Kosova, konstatovala da su se zvaničnici obe strane dogovorili da ostave tenzije iza sebe i da se fokusiraju na posao koji predstoji.

Mogerini je poručila da su se obe strane dogovorile da nastave sa dijalogom „u duhu poštovanja, saradnje i međusobnog razumevanja“, i najavila da će se u narednim danima u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, održati serija sastanak na visokom nivou.

Vulin: EU da primora Tačija da se drži date reči

Ministar Aleksandar Vulin zatražio je danas od Evropske unije da kao garant postignutih dogovora između Beograda i Prištine primora kosovskog predsednika Hašima Tačija da se drži date reči.

„U suprotnom, kredibilitet EU kao posrednika razgovora će biti trajno narušen“, rekao je Vulin Tanjugu.

Vulin je, komentarišući Tačijevu izjavu nakon sinoćnjih razgovora u Briselu, rekao da njegove izjave posle sastanaka obično imaju za cilj prekid dijaloga i sprečavanje sprovođenja dogovora, a da je jučerašnja direktno kršenje dogovora.

„Tači nije isti čovek na sastanku i kada se sastanak završi. Kada izađe pred novinare postane hrabriji“, naveo je Vulin.

On je rekao da od EU traži da kao garant postignutih dogovora primora Tačija da se drži date reci, jer će u suprotnom kredibilitet EU kao posrednika razgovora biti trajno narušen.

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je sinoć, posle sastanka na kojem su učestvovali premijer i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić, da razgovor nije bio lak, a da se nada da je pomogao liderima Srbije da shvate da je „Kosovo nezavisna država“ koja ima svoje ustavne zakone i koja radi u skladu sa njima.

„Mi smo zadovoljni što se ovaj sastanak dogodio, jer smo na pozive na rat iz Srbije odgovorili pozivima na mir i pozivima za integraciju u EU i NATO. Ne postoji alternativa dijalogu u budučnosti“, rekao je on.

Tači je dodao da je od Beograda na sastanku jasno zatraženo da se prestane sa manipulacijom srpskim narodom na Kosovu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana