Ko je nemački auto-gigant koji dolazi u Srbiju? Tanjug

Objavljeno: 02.03.2018. 09:57 Izmenjeno: 02.03.2018. 09:57

Iz lista „Politike“ pokušali su da saznaju koja će to nemački auto-gigant otvoriti fabriku u Srbiji, pa su stoga pozvali kompaniju BMV, gde su odgovorili da konačna odluka o lokaciji za izgradnju nove fabrike još nije doneta.

Osnivač i vlasnik hrvatske kompanije „Rimac automobili“ Mate Rimac objavio je pre nekoliko dana na svom Fejsbuk profilu da će jedna velika nemačka automobilska kompanija u Srbiji izgraditi proizvodni pogon za električne pogonske sisteme.

Na fotografiji koju je Rimac objavio 27. februara vidi se krajičak dokumenta, pri čijem dnu se nalazi logo kompanije „BMV“.

„Politici“ je Sandra Šilmiler, zadužena za komunikacije u „BMV grupi“ rekla da „konačna odluka o lokaciji za izgradnju nove fabrike nije doneta.

Upitana o tome da li je Mate Rimac član borda direktora „BMV grupe“ i da li njegova kompanija sarađuje sa nemačkim auto-gigantom, Šilmilerova je putem mejla „Politici“ odgovorila da partnere i dobavljače ne imenuju po imenu, odbivši da odgovori na pitanje.

Šilmilerova nije mogla da otkrije ni da li se za izgradnju nove fabrike razmatraju lokacije u istočnoj Evropi.

„Politika“ navodi da je Rimac u svojoj objavi na Fejsbuku rekao da su poslovni prihodi misterioznog investitora gotovo na nivou BDP-a Hrvatske i da je reč o kompaniji koja ima 140.000 zaposlenih.

U „BMV grupi“ radi oko 124.000 ljudi, a ostvaruju godišnje prihode veće od 90 milijardi, što je skoro dva puta više nego iznos Hrvatskog BDP-a.

„Mercedes“ zapošljava 143.000 ljudi, međutim, njihov godišnji prihod takođe je skoro dvostruko veći od Hrvatskog BDP-a.

„Audi“ ima poslovne prihode približne hrvatskom BDP-u, ali je u ovoj kompaniji zaposleno oko 85.000 ljudi.

S druge strane, „Novosti“ pišu da najveće šanse za dolazak u Srbiju ima firma „MD elektronik“ iz nemačkog grada Valdkrajburg, koja se, između ostalog, bavi i proizvodnjom kablova za prenos podataka i elektronskih komponenti.

Kako navodi list, u toku jučerašnjeg dana su više puta kontaktirali Rimca, koji je uz izvinjenje odbio da potvrdi ili demantuje saznanje „Novosti“, nakon što je pomenuta kompanija „MD elektrik“.

Kompanija, međutim, suprotno onome što je Rimac objavio na Fejsbuku, zapošljava 4.600 ljudi širom sveta.

Drugi izvor „Novosti“ tvrdi da „MD elektronik“ nije u igri za dolazak u Srbiju, već da je reč o jednom delu kompanije „Folksvagen“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana