Kisić: Vakcinisano oko 90 odsto korisnika ustanova Tanjug

Objavljeno: 30.05.2021. 11:35 Izmenjeno: 31.05.2021. 20:34

Do ovog momenta vakcinisano je oko 90 odsto korisnika ustanova socijalne zaštite i nešto manje od 80 odsto svih zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite, izjavila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević

Ona je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a navela da je u toku jučerašnjeg dana po prvi put nakon godinu dana detektovan jednocifren broj korisnika koji su pozitivni.

„Do ovog momenta vakcinisano je oko 90 odsto korisnika ustanova socijalne zaštite. Pokazali su se kao izuzetno odgovorni, savesni. Pokazali su šta znači briga za sopstveno zdravlje i šta znači briga za kolektiv, i to se odrazilo na pad učestalosti oboljevanja – u toku jučerašnjeg dana po prvi put nakon godinu dana detektovan jednocifren broj korisnika koji su pozitivni. To ne znači da su ti pozitivni bili u toku prošlog dana, nego je to ukupan broj svih pozitivnih čija je pozitivnost praktično otkrivena prethodnih nedelja“, navodi Kisić Tepavčevićeva.

Ona je istakla da je do ovog momenta vakcinisano nešto manje od 80 odsto svih zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite – socijalnih radnika, negovatelja, kuvara, spremača.

Ministar je, takođe, objasnila da je vest za medije bila kada je virus ušetao u ustanovu socijalne zaštite, ali, kako kaže, treba ukazati da ogromnim trudom zaposlenih u tim ustanovama u većini nije bilo zaražavanja, sve se činilo da se smanji rizik unosa i širenja virusa.

Kisić Tepavčevićeva je rekla i da su od pre dva meseca uz određene uslove dozvoljene i posete u domovima za stare.

„Dozvoljene su posete, odlasci, za sve vakcinisane korisnike nije potrebna ni izolacija nakon povratka u kolektiv. Međutim, i dalje je potrebno poštovanje svih epidemioloških mera da se ponovo ne bi desilo unošenje virusa“, objasnila je ministarka.

Govoreći o vakcinaciji mladih ona je navela da oni na početku kao i svuda u svetu nisu bili prioritet za vakcinaciju, ali da se sada situacija menja.

„Prioritet su bili najstariji sugrađani, zatim oni sa hroničnim oboljenjima i oni koji su bili profesionalnio najugroženiji. Tako ako sada pogledamo procenat vakcinisanih po uzrasnim grupama svuda u svetu je najmanji u najmlađim uzrasnim grupama jer oni nisu bili prioritet, ali sada je došao red na njih. Upravo njima je pripala uloga da daju završni udarac ovom virusu“, ističe Kisić Tepavčevićeva.

Ona je navela da je pre nešto manje od mesec dana uzrasni kriterijum u našoj zemlji snižen na 16 godina i kako kaže, značajan broj mladih se odazvao na vakcinaciju.

Kisić Tepavčevićeva je dodala da vakcina ima, da građani mogu da biraju između četiri cepiva, i poručila da je „svako od nas pođednako bitan, da ne možemo da uspemo ako ne budemo ujedinjeni protiv virusa“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana