KiM: Oduzeti materijal za referendum predat carini Tanjug

Objavljeno: 15.01.2022. 12:04 Izmenjeno: 16.01.2022. 12:10

Kosovska policija je potvrdila da je sinoć zaustavila tri vozila – , jedan automobil i dva kamiona i da su kamioni zajedno sa materijalom u njima predati carinskim organima, prenosi Reporteri.

Kosovska policija saopštila je  da je oduzeti materijal za referendum na Kosovu i Metohiji predat carini privremenih prištinskih institucija.

„Na osnovu službenih informacija, dužnosti i ovlašćenja policije, zabranjen je ulazak na Kosovo materijala koji se prevožen bez odgovarajuće dozvole“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su, u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima, kamioni upućeni nadležnom carinskom organu, a da su se lica koja su bila u vozilima, kako je navedeno, „posle obavljenog razgovora vratila u Srbiju svojim vozilom“.

Navedeno je da će slučaj dalje biti vođen u saradnji sa nadležnim institucijama i pravosudnim organima.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je  da su koordinator RIK-a Marko Jankovcih i trojica vozača, koji su prevozili referendumski materijal, a koji su sinoć privedeni na administrativnom prelazu Merdare, pušteni i da se vraćaju u Beograd.

Kosovska policija je zaplenilla oba kamiona sa referendumskim materijalom, što je suprotno svim sporazumima i dogovorima jer je reč o materijalu koji je najavljen i koji je stigao legalno na administrativnu liniju, gde je trebalo da ga sačeka OEBS i preuzme, kako bi ga danas distribuirao, istakao je Petković.

Koordinator Republičke izborne komisije  Marko Janković, koji je sinoć priveden na administrativnom prelazu Merdare, dok je dopremao referendumski materijal, rekao je  da su ga inspektori u civili ispitivali dva do tri sata u policijskoj stanici u Lužanima i da mu je kao razlog privođenja rečeno da doprema „zabranjeni materijal“.

„Tvrdio sam da dopremam materijal koji je usklađen sa zakonima Republike Srbije, da je reč o referendumskom materijalu koji je trebalo, kao i svih prethodnih godina, da predam misiji OEBS“, kaže za Kosovo onlajn Janković, koji je sinoć priveden zajedno s trojicom vozača, a u međuvremenu je pušten.

On je rekao da su mu inspektori postavljali najrazličitija pitanja i da su im odmah nakon privođenja oduzeti telefoni.

Rečeno mu je da je razlog njegovog privođenja, kako navodi, to što se referendumski materijal čije je dopremanje najavljeno misiji OEBS, tretira kao „zabranjeni materijal“ na teritoriji Kosova i da je, u skladu sa njihovim zakonima, reč o krivičnom delu.

Tokom ispitivanja, kako navodi, rečeno mu je da daje izjavu u svojstvu svedoka, a da će moći da dobije advokata tek ukoliko tužilac pokrene istragu protiv njega.

Janković kaže da je nakon zahteva policije, ostao na administrativnom prelazu i da je u svemu postupio kako je naložio komandir smene, ali da im predstavnici kosovske policije nisu dopustili da se vrate za Beograd kada su shvatili da ih na prelazu ne čeka predstavnik misije OEBS.

„Na pitanje da li možemo da se vratimo u Beograd budući da predstavnik OEBS nije bio na prelazu, dobio sam negativan odgovor. Rečeno nam je da moramo da pođemo sa policajcima“, kaže Janković.

Kada je konačno dobio odgovor gde ga vode, kako dodaje, uspeo je da javi predstavnicima RIK-a da će biti sprovedeni u policijsku stanicu u Lužanima.

„U tom trenutnku me je okružilo pet, šest policijaca i nisu mi dali da napravim korak unazad prema našim policajcima i zabranili su mi da zovem bilo koga“, kaže Janković.

U pratnji kosovske policije, kako navodi, stigli su do Lužana, gde je ispitivan, a nakon što je dao izjavu ubrzo je stigao oficir za vezu Dejan Pavićević.

Nakon toga im je insprektor saopštio da nema elemenata krivičnog dela i da ce „procedura“ uskoro biti završena.

„Ubrzo smo pušteni, a nakon što smo došli do vozila, rečeno nam je da se ponovo vratimo u istu prostoriju. Opet su nam oduzeti telefoni i dokumenta i tu smo proveli još sat vremena ne znajući šta se dešava“, dodaje Janković navodeći da je sa njima sve vreme bio oficir za vezu.

Posle određenog vremena, kako se priseća se, vraćeni su im telefoni i, uz policijsku pratnju, su otišli do prelaza Merdare.

Na carinskom terminalu su skrenuli kamione sa matrerijalom i rečeno im je da će privrememo da ih zaplene, preneo je Kosovo onlajn.

 

Drecun:Institucije u PR žele da onemoguće prisustvo Srbije

Najvažnije za prištinske institucije je da onemoguće bilo kakvo, makar i simbolično prisustvo Srbije na KiM, kazao je predsednik skupštinskog odbora za KiM, Milovan Drecun, povodom toga što kosovske vlasti onemogućavaju održavanje sutrašnjeg referenduma na KiM.

S druge strane, zemlje Kvinte koje su priznale Kosovo, ovo pitanje vide kao sastavni deo procesa na putu ka članstvu u EU i ostvarenje ljudskih prava, kazao je Drecun za Tanjug.

On je istakao da Priština svojim ponašanjem pretvara Srbe u građane drugog reda, dok istovremeno govori da su svi građani jednaki, ali se postavlja pitanje kako su jednaki kad ih onemogućavate da glasaju.

„Ono sto me plaši je ponašanje OEBS jer kako je moguće da se njihovi predstavnici ne pojave da preuzmu izborni materijal, kaže Drecun, dodajući da to svakako nije primereno ponasanje, jer su oni ti koji daju konačnu ocenu izbora.

Zapravo takvim ponasanjem, OEBS Prištini omogućava preduzimanje akcija tokom kojih se pleni izborni materijal, dodao je on.

Drecun ističe da je Aljbinu Kurtiju ovo pokazna vežba za april i za izbore za predsednika i skupštinu Srbije, jer, kako kaže, ako mu ovo sada prođe, uradiće to isto i na tim izborima.

Kurti ugrožava bezbednost i opstanak srpskog naroda, gušeći njihova osnovna ljudska prava, pošto Srbi nemaju nikakvu sigurnost da mogu da biraju i budu birani, navodi Drecun.

Prema njegovim rečima, zastrašivanjem srpskog naroda na KiM, Kurti želi da ima čistu situaciju, korak po korak onemogućavajući drzavu Srbiju da pomogne svom narodu na KiM.

Porfirije:Problemi na KiM i rezultat inostranog faktora

Patrijarh Porfirije saglasan je da su problemi na Kosovu i Metohiji rezultat običnog kriminala ili izraz mržnje nacionalističkih ili radikalnih snaga, nedelovanje vlasti ili nedostatak napora na očuvanju prava i javnog reda, ali i, kako je naveo, mnogo tačnije je reći da su napadi koji se tamo događaju rezultat inostranog faktora.

Moguće je, ističe, patrijarh da inostrani faktor ne podstiče i ne isnpiriše napade, ali od jula 1999. godine, kad zatreba, kako kaže, „veže sebi maramu preko očiju“.

Patrijarh je to rekao u intervjuu za časopis ruskog ministarstva spoljnih poslova „Međunarodni život“, koji je objavljen i na internet straniči interaffers.ru, odgovarajući na pitanje u čemu vidi probleme na Kosovu i Metohiji i da li je to „običan kriminal ili izraz mržnje nacionalističkih ili radikalnih snaga, nedelovanje vlasti ili nedostatak napora na očuvanju prava i javnog reda“.

„Za nas je ipak, od svega najvažnije da su Kosovo i Metohija naš duhovni Jerusalim“, naveo je patrijarh i istakao da je „Prizren carski grad, prestoni grad, Dušanov grad, da zna da se, na primer, vrednost hrama posvećenog Bogorodici Ljeviški, nazvanoj po srednjovekovnom toponimu, ne može izmeriti nikakvim zemaljskim blagom“.

„Naš put, put naše države, našeg naroda i Crkve je put dijaloga, miroljubive koegzistencije, uvažavanja svakog ljudskog bića, svih pozitivnih l?udskih uverenja. Ali to ne znači nikakav relativizam od Crkve po ovom pitanju“.

„Crkva, ali i patrijarh lično, nastoji da neposredno i sistematski, na različite načine po pitanju Kosova i Metohije kao zavetne srpske zemlje, utiče na duh vremena, na biće naroda, na ukupne društvene, političke i kulturne prilike u državi, kako bi način razmišljanja mladih naraštaja izražen u maksimi „dogodine u Prizrenu“ bio trajna paradigma“.

Patrijarh je to rekao referirajući se na pozdrav kojim se služe mladi Jevreji, a koji glasi „Dogodine u Jerusalimu“.

Istakao je pritom beskrajnu zahvalnost Ruskoj državi koja se, kako je naveo, ne libi i da uloži veto u Savetu bezbednosti, Ruskoj Pravoslavnoj Crkvi, drugim pomesnim Pravoslanim Crkvama, i u grčkom i u slovenskom svetu, kao i papi Franji na podršci u borbi za pravdu i mir, za Kosovo i Metohiju.

Nije ga, naveo je, napustila nada da će i u zapadnom svetu biti više ličnosti, umetnika, intelektualaca, kao što je Handke ili nekada arheolog i istoričar Gabrijel Mije, koji je kosovsko-metohijske freske označio najlepšim tvorevinama srednjovekovne Evrope i poručio: „Srbi, ne bojte se, vi i vaše freske ste potrebni svetu i njegovoj istoriji!“

Na pitanje kakvi uslovi za organizovanje duhovnog i bogoslužbenog života na Kosovu i Metohiji, patrijarh Porfirije ističe da je u južnoj srpskoj pokrajini veliki broj ruiniranih, devastiranih, obesvećenih, porušenih, stoga i praznih hramova u kojima je vekovima služena liturgija.

Dodao je da je i u Evropi, takođe, veliki broj, praznih hramova, ali oni nisu porušeni, niti obesvećeni.

„Hramovi u kojima je vekovima služena liturgija pretvoreni su u restorane, tržne centre, različite turističke atrakcije, diskoteke i slična mesta masovne zabave. Moguće je da otuda i potiče neosetljivost prema uništavanju crkava u ovom delu Evrope i stradanju hrišćana“, naveo je patrijarh.

Opisujući duhovni život na Kosovu i Metohiji, posebno istakavši Mušotište, gde proterani Srbi svake godine dolaze, ako ih, kako kaže, u tome ne spreče, dolaze na praznik Svete Trojice i tada se služi liturgija.

Kada se, ističe, sve to uzme u obzir i pandemija korona virusom „mora se reći da je duhovni život vrlo dobro organizovan“ i da zasluge za ovo pripadaju episkopu raško prizrenskom Teodosiju, tamošnjem sveštenstvu i vernim narodom.

U opširnom intervjuu patrijarh je govorio o Jasenovcu, kao i o posledicama razornog zemljotresa u Zagrebu i Baniji.

Upitan o sličnosti stvaranja nekanonske Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) od Carigradske patrijaršije sa problemom SPC na svojoj kanonskoj teritoriji u Crnoj Gori, patrijarh kaže da se sa tim ne slaže u potpunosti i da se može reći da u Crnoj Gori postoji grupa, kako je naveo, „crkvenih delikvenata, opskurnih figura“ za koje je, podseća, govorio da ni sami ne veruju u to da su oni nekakvi sveštenici, a da je njihovo udruženje nekakva crkva.

„Oni su, realno, samo loši glumci“, ističe patrijarh i dodaje da njih predvodi jedan raspop koji je bio u službi komunističke tajne policije koja je proganjala Crkvu.

Njihova priča je sada, kaže, negde između farse i komedije, a „nema sumnje da će u poslednjem činu svi akteri otkriti da igraju u rijaliti tragikomediji“.

Patrijarh je to rekao odgovarajući na pitanje o sličnosti između Ukrajinske crkve i nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve, kao i da je stav SPC o tome „dobro poznat“.

 

Skupština nije dopustila Srbima da glasaju na referendumu

Skupština Kosova nije dopustila Srbima da glasaju na referendumu, jer je  usvojila je Rezoluciju protiv organizovanja srpskog referenduma na KiM.

„Za“ je glasalo 76 poslanika, nije bilo glasova protiv i jedan poslanik je bio uzdržan, prenose Reporteri, a poslanici Srpske liste prethodno su napustili sednicu.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić je pre toga, na sednici kazao da tema koja je na današnjem redu već ima svoj epilog, jer „očigledno da je odluka već doneta“ i da je sednica samo farsa.

„Danas će se doneti akt kojim se uskraćuju osnovna ljudska i demokratska prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Zabranom da se Srbi izjašnjavaju na referendumu u nedelju ova Vlada će nastaviti seriju antisrpskih poteza“, istakao je Simić, prenosi Kosovo onlajn.

Kurti je na početku pročitao sadržaj predloga rezolucije, u kojoj se navodi da skupština apeluje na vladu da preduzme sve mere da spreči narušavanje „integriteta i suvereniteta“.

Ovom rezolucijom, naveo je Kurti, skupština namerava da kao predstavnik građana izrazi zajednički stav da se organizovanjem referenduma i otvaranjem biračkih mesta na KiM, kako je kazao, narušava suverenitet.

Kurti tvrdi da niko ne krši pravo glasa građana, da su svi građani jednaki pred zakonom i ponovio da Srbi mogu da glasaju poštom ili preko Kancelarije za vezu u Prištini.

 

 

Petković: Faza otvorene konfrontacija sa Srbima na KiM

Odlukom da onemogući održavanje referenduma o promeni ustava Srbije u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, parlament privremenih institucija samouprave u Prištini ušao je u fazu otvorene konfrontacije sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji i pokušao da potpuno poništi najelementarnija politička i građanska prava Srba, što će imati nesagledive posledice.

To je saopštio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković, navodeći da „neka Kurti i njegovi ekstremisti ne misle da će moći Srbima da zabrane da u budućnosti glasaju na Kosovu i Metohiji, posebno na izborima 3. aprila, i da će uspeti ikoga da obeshrabre u borbi za opstanak i prava srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini“!

„Licemerna obrazloženja iz Rezolucije prištinskog parlamenta su najobičniji manifest političkog nasilja i ekstremizma, čime se upotpunjuje kampanja represije nad Srbima na Kosovu i Metohiji koja traje već mesecima u formi sistematskog zastrašivanja, pretnji i demonstracija sile“, naglasio je Petković.

Danas je, kako ukazuje, potvrđeno da je obespravljivanje srpskog naroda, ne samo zvanična politika ekstremističke Kurtijeve vlade, već i jedina tema oko koje albanski politički predstavnici u pokrajini imaju konsenzus.

„Predstavnici međunarodne zajednice nisu odlučili da blagovremeno primene snažniji pritisak na Prištinu kako bi Srbima bilo omogućeno da glasaju, već su se zadržali na saopštenjima i retoričkim porukama, koje prištinske političke strukture očito nisu doživele kao obavezujuće“, rekao je Petković.

Time je, kaže, Kurtiju dat vetar u leđa da nekažnjeno nastavi sa opasnom kampanjom destabilizacije regiona i pljuvanjem u lice svima onima koji nastoje da zapadni Balkan učine zonom demokratskog razvoja i ekonomskog prosperiteta.

„Podsećamo da je srpskom narodu uz podršku OEBS-a u prošlosti bilo garantovano pravo da glasaju na izborima koje raspisuje Republika Srbija, i da zbog toga naši sunarodnici na Kosovu i Metohiji današnju odluku Prištine opravdano doživljavaju kao najflagrantniji akt političkog nasilja, počinjen uz prećutnu saglasnost dela međunarodne zajednice“. naveo je direktora Kancelarije za KiM.

U zajedništvu državnih organa Srbije i predstavnika srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, nastavićemo da se borimo za prava srpskog naroda na KiM koje niko ne može da pogazi nekakvim antisrpskim rezolicijama, koje proizvode nesagledive posledice i zahtevaju odlučan politički odgovor na ovakvo ponašanje Prištine, zaključio je Petković.

Kosovski specijalci poslati u juznu KM,u stanju pripravnosti

Pojačane snage specijalne jedinice kosovske policije, koje su podigle nivo borbene gotovosti na najviši nivo, pokrenute su u pravcu južnog dela Kosovske Mitrovice, javila je TV Kljan Kosova, navodeći da će ta jedinica sutra biti u stanju pripravnosti, jer se tada u Srbiji održava referendum.

“Razlog je to što će sutra u Srbiji biti održan referendum. Ostaćemo u stanju pripravnosti za svaku intervenciju. U pripravnosti smo 24 časa“, rekao je neimenovani izvor iz policije za Kljan Kosova.

Navodi se da će specijalna jedinica biti prisutna i u pripravnosti u svim većinski srpskim opštinama na KiM.

Kljan Kosova je na svom sajtu postavio video za koji navodi da prikazuje oklopna vozila ove jedinice kosovske policije dok kruže auto-putem Priština-Uroševac.

Skupština privremenih prištinskih institucija ranije danas je usvojila rezoluciju protiv organizovanja na KiM referenduma o promenama Ustava Srbije.

„Za“ je glasalo 76 poslanika, nije bilo glasova protiv i jedan poslanik je bio uzdržan, a poslanici Srpske liste prethodno su napustili sednicu, preneli su prištinski mediji.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana