Kfor:Ukloniti barikade brzo,sve strane da izbegavaju akcije koje vode eskalaciji tanjug

Objavljeno: 29.12.2022. 17:22 Izmenjeno: 31.12.2022. 10:29

Sve strane bi trebalo da izbegavaju bilo koju retoriku ili akcije koje mogu da izazovu novu eskalaciju“, saopštio je Kfor.

 (AP Photo/Visar Kryeziu)

 

Kfor je pozdravio odluku o uklanjanju barikada na severu Kosova i Metohije, navodeći da to treba učiniti brzo i bezbedno i da bi sve strane trebalo da „izbegavaju bilo koju retoriku ili akcije koje mogu da izazovu novu eskalaciju“. „Kfor pomno prati razvoj događaja. Ostajemo krajnje oprezni i spremni da intervenišemo, ako bude neophodno, u skladu s našim mandatom zasnovanim na Rezoluciju 1244 SB UN iz 1999“, navodi Kfor u saopštenju dostavljenom Tanjugu. Kfor „pozdravlja sinoćnu odluku da se uklone barikade na severu Kosova“. „Barikade treba da budu uklonjene brzo, na bezbedan i siguran način, izbegavajući bilo koju vrstu incidenata ili rizika. Sve strane bi trebalo da izbegavaju bilo koju retoriku ili akcije koje mogu da izazovu novu eskalaciju“, saopštio je Kfor.

Borelj: Diplomatija je pobedila u deeskalaciji tenzija na KiM

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je da je diplomatija pobedila u deeskalaciji tenzija na severu Kosova i Metohije. „Diplomatija je pobedila u deeskalaciji na severu Kosova. Nasilje nikad ne može biti rešenje“, naveo je Borelj na Tviteru. On je dodao da pozdravlja odgovorno liderstvo predsednika Aleksandra Vučića i premijera privremenih prisstinskih insistucija Aljbina Kurtija. Ukazao je i na sjajan timski rad Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Kfora. „Hvala svima koji su učestvovali. Sada nam je potreban hitan napredak u dijalogu“, poručio je Borelj na Tviteru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana