Kfor: Razmatramo zahtev Srbije za povratak vojske na KiM tanjug

Objavljeno: 16.12.2022. 16:58 Izmenjeno: 18.12.2022. 10:10

Zahtev je upuchen u trenutku kada Srbi sa severa KiM vech sedmi dan protestuju na barikadama zbog protivpravnog hapssenja bivšeg policajca Dejana Pantića, ali i drugih Srba sa KiM i upada specijalnih jedinica kosovske policije na sever.

Kfor je potvrdio da je primio zahtev Vlade Srbije za povratak srpskih snaga na KiM i poručio da ga trenutno razmatra. „Dobili smo pismo iz Srbije i sada ga ispitujemo. Kfor ostaje veoma oprezan i potpuno sposoban da ispuni svoj mandat koji proizlazi od Ujedinjenih nacija“, poručuju iz Kfora za prištinsku Kohu. Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević prethodno je danas rekao da je obavestio predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da je Komisija za primenu vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova predala Kforu zahtev u pisanom obliku za vraćanje do 1.000 pripadnika srpske vojske i policije na Kosovo i Metohiju. Vlada Srbije donela je sinoć odluku da, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, Kforu uputi zahtev za vraćanje do hiljadu srpskih snaga bezbednosti na KiM. Zahtev je upuchen u trenutku kada Srbi sa severa KiM vech sedmi dan protestuju na barikadama zbog protivpravnog hapssenja bivšeg policajca Dejana Pantića, ali i drugih Srba sa KiM i upada specijalnih jedinica kosovske policije na sever.

Euleks:Pratimo slučaj Dejana Pantića, dobili zahtev da omogućimo njegov transfer

Iz misije Euleksa u Prištini saopšteno je da prate slučaj uhapšenog D.P. kao i da su od kosovskih vlasti dobili zahtev da omoguće njegov transfer. Ovako su iz Euleksa odgovorili na pitanje Tanjuga da li mogu da pruže informacije o tome gde se nalazi bivši policajac Dejan Pantić koji je uhapšen pre nekoliko dana, kao i da li su od kosovskih vlasti dobili zahtev u vezi njegovog transfera. Kako je za Tanjug rečeno, misija Euleks je u kontatku sa kosovskom policijom, Kancelarijom kosovskog specijalnog tužilaštva, specijalnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini, kao i advokatom D.P. Kako su naveli iz ove misije, Euleks u skladu sa svojim mandatom prati slučaj kako bi procenili kako kosovske vlasti sa njim postupaju. Dejan Pantić, bivši pripadnik kosovske policije, uhapšen je 10. decembra na prelazu Jarinje. Njemu je Osnovni sud u Prištini 8. decembra odredio jednomesečni pritvor, ali kosovske institucije nisu objavile gde se on nalazi, niti je porodica mogla da stupi sa njim u kontakt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana