KFOR: Pratimo dešavanja u kontaktu sa Prištnom i Beogradom. noć protekla mirno tanjug

Objavljeno: 14.12.2022. 10:03 Izmenjeno: 15.12.2022. 09:25

Dodaje se da je Misija KFOR-a predvođena NATO spremna da pruži sva objašnjenja i nastavlja da deluje u okviru svog mandata zasnovanog na Rezoluciji Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine.

foto rts

 

Mirovna vojna misija UN koju predvodi NATO na Kosovu i Metohiji (KFOR) saopštila je da pomno prati dešavanja na severu pokrajine i dodala da je bliskom kontaktu sa predstavnicima Prištine i srpskih snaga, prenosi Reporetri. Kako navodi Reporteri, KFOR nije odgovorio da li će učestvovati u uklanjanju barikada na severu. „KFOR je i dalje izuzetno oprezan i potpuno sposoban da sprovede svoj mandat UN kako bi omogućio bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. To uključuje provećanje patrola na severu Kosova, u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i Euleksom“, navodi se u saopštenju. KFOR ističe da je u kontaktu i sa bezbednosnim snagama Srbije. „Komandant KFOR-a nastavlja kontakte sa svojim kolegama, uključujući predstavnike kosovskih institucija i bezbednosnih službi Kosova, kao i sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Srbije“, dodaju iz Kfora. Misija NATO na Kosovu oglasila se i povodom informacija u nekim medijima da je helikopter KFOR-a koji je juče preleteo barikadu Rudare zbog dostavljanja hrane pripadnicima Specijalne jedinice kosovske policije na Jarinju. Saopšteno je da helikopter KFOR-a nije dostavljao hranu pripadnicima specijalnim jedinicama policije na Jarinju, već da je obavljao logistički let do baze te misije, koja se nalazi u blizini Leposavića. „Netačna je vest koja je u pojedinim medijima nedavno objavljena o helikopteru KFOR-a koji je preleteo barikadu Rudare da bi dostavio hranu pripadnicima Specijalne jedinice kosovske policije na Jarinju. Helikopter je, naime, vršio logistički trenažni let do baze KFOR-a pod nazivom ‘Kamp Noting Hil’ koja se nalazi u blizini Leposavića“, navodi se u saopštenju. Dodaje se da je Misija KFOR-a predvođena NATO spremna da pruži sva objašnjenja i nastavlja da deluje u okviru svog mandata zasnovanog na Rezoluciji Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine, prenosi Kosovo onlajn.

Na severu Kosova i Metohije noć je protekla mirno, ali je situacija i dalje napeta, prenosi RTS. Barikade Srba koji protestuju zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića ulaze u peti dan. Sever Kosmeta blokirala je i kosovska policija, a preko prelaza Brnjak i Jarinje ne može se ni peške. Neophodni lekovi za uhapšenog Dejana Pantića preko Euleksa su dostavljeni tek posle četiri dana od hapšenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana