KFOR: Povećali smo svoje prisustvo u 4 opštine na severu KiM tanjug

Objavljeno: 29.05.2023. 11:42 Izmenjeno: 30.05.2023. 09:39

Misija KFOR-a predvođena NATO-om jutros je povećala svoje prisustvo u četiri opštine na severu KiM, nakon poslednjih dešavanja u toj oblasti, saopšteno je danas iz te organizacije. Navodi se da je cilj prisustva KFOR-a da obezbedi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na tzv. Kosovu, u skladu sa svojim mandatom iz Rezolucije 1244 […]

Misija KFOR-a predvođena NATO-om jutros je povećala svoje prisustvo u četiri opštine na severu KiM, nakon poslednjih dešavanja u toj oblasti, saopšteno je danas iz te organizacije. Navodi se da je cilj prisustva KFOR-a da obezbedi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na tzv. Kosovu, u skladu sa svojim mandatom iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjeniһ nacija iz 1999. godine. “Pozivamo sve strane da se uzdrže od radnji koje bi mogle da podstaknu tenzije ili izazovu eskalaciju“, navodi se u saopštenju. Dodaje se da je KFOR spreman da preduzme sve “neopһodne radnje“ kako bi obezbedio “bezbedno okruženje na neutralan i nepristrasan način“. KFOR poziva Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu uz poosredstvo EU kako bi se smanjile tenzije, ističući da je to jedini put ka miru i normalizaciji. U saopštenju se navodi da komandant KFOR-a ostaje u bliskom kontaktu sa svojim glavnim sagovornicima, uključujući predstavnike institucija i bezbednosniһ organizacija na Kosovu, Generalštaba Vojske Srbije, kao i Misije vladavine prava koju predvodi EU (EULEKS) i druge predstavnike međunarodne zajednice. Tzv. kosovska policija nasilno je u petak upala u zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, upotrebivši suzavac, dimne i šok bombe protiv Srba koji su pokušali da je spreče da uđe u opštinske prostorije. Povređeno je više Srba, a kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike. Gradonačelnici četiri opštine na severu KiM – Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića – izabrani su na izborima koje su Srbi bojkotovali, nakon što su u novembru prošle godine napustili prištinske institucije zbog kršenja Briselskog sporazuma od strane Prištine, upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sever pokrajine i stalnih protivpravnih hapšenja Srba.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer poručio je , nakon sastanka sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, da je važno da se ne ulazi nasilno u objekte opština na severu KiM i ocenio da je situacija jako uznemirujuća. Hovenijer je rekao da je važno da se izbegne eskalacija situacije, prenosi Koha ditore. Američki ambasador dodao je da ne zna zašto gradonačelnici severnog dela Kosovske Mitrovice Erden Atić i Leposavića Ljuljzim Hetemi nisu prisustvovali sastanku, na koji je pozvao nove albanske gradonačelnike Zvečana, Zubinog Potoka, Leposavića i severnog dela Kosovske Mitrovice. Hovenijer je reekao da je tokom sastanka sa Osmani razgovarao o situaciji na severu i da je izrazio zabrinutost zbog nasilja. On je dodao da je zajedno sa ambasadorom EU u Prištini Tomašom Suniogom pozvao na sastanak gradonačelnike četiri opštine na severu KiM, a da su došli gradonačeniici Zvečana i Zubinog Potoka, Iljir Peci i Izmir Zećiri, sa kojima je, kako je naveo, razgovarao o „uznemirujućoj situaciji“. U Prištini je održan sastanak Hovenijera i novih albanskih gradonačelnika Zvečana i Zubinog Potoka – Iljira Pecija i Izmira Zećirija, dok gradonačelnici Leposavića i Severne Mitrovice, koji su iz Samoopredeljenja, nisu došlii.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 27°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana