Kampanja za bezbednu decu na igralištima tanjug

Objavljeno: 14.10.2022. 12:32 Izmenjeno: 14.10.2022. 12:32

Dodaje se da je Ministarstvo privrede imenovalo šest tela, obuhvatajući sve propisane postupke ocenjivanja usaglašenosti sa tehničkim propisom.

Ministarstvo privrede danas je pokrenulo nacionalnu medijsku kampanju „Za bezbednu decu na svim igralištima – održavajmo igrališta, čuvajmo decu“ radi unapređenja bezbednosti dečjih igrališta.

Kampanja tokom oktobra „Za bezbednu decu na svim igralištima – održavajmo igrališta, čuvajmo decu“ deo je promotivnih aktivnosti finansiranih iz evropskih pretpristupnih fondova u okviru projekta IPA 2017 „Podrška bezbednijim proizvodima“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

„Ministarstvo je 2018. godine donelo, a 2019. godine unapredilo Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta, koji se odnosi na sva javno dostupna dečja igrališta na otvorenom prostoru, uključujući igrališta u vrtićima, školama i ugostiteljskim objektima. Ovim se prvi put u Republici propisuju tehnički zahtevi za bezbednost dečjih igrališta zasnovani na evropskim standardima u pogledu postavljanja, opreme, podloge, materijala, projektovanja i izrade samog igrališta“, saopštilo je Ministarstvo.

Navodi se da proveru usaglašenosti sa zahtevima propisanim Pravilnikom, kao i usaglašenost opreme i podloga za dečja igrališta, sprovode imenovana tela za ocenjivanje usaglašenosti.

Dodaje se da je Ministarstvo privrede imenovalo šest tela, obuhvatajući sve propisane postupke ocenjivanja usaglašenosti sa tehničkim propisom.

Nadležnost za inspekcijski nadzor ima komunalna inspekcija, kao i republička tržišna inspekcija, a u najvećem broju slučajeva vlasnik igrališta je lokalna samouprava, odnosno grad, ili su to vlasnici i korisnici objekata na kojima se igralište nalazi (restorani, benzinske pumpe, hoteli, privatni vrtići i slično), navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da oni imaju obavezu da održavaju igralište tokom celog veka upotrebe.

Napominje se da se Pravilnik ne odnosi na luna i zabavne parkove, avantura parkove, sportske terene i teretane na otvorenom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana