Jovanović: Svi da se odazovu pozivu na sednicu o KIM Tanjug

Objavljeno: 19.05.2019. 12:54 Izmenjeno: 19.05.2019. 12:54

Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je da svi poslanici treba da se odazovu pozivu na sednicu Skupštine Srbije o Kosovu, bez obzira da li su pre toga doneli odluke o bojkotu institucija, jer, kako kaže, ovo nije vreme za dokazivanje opozicione pravovernosti i partijske poslušnosti.

„Nadamo se da će se na toj sednici otvoriti rasprava kakva je potrebna ovom društvu i na kojoj će moći da se čuju i stavovi vlasti i stavovi opozicije – ravnopravno“, naveo je Jovanović i istakao da je parlament mesto gde o Kosovu treba da se razgovara, saopšteno je iz LDP.

On je istakao da pitanje Kosova nije samo unutrašnja stvar Srbije, već pitanje od koga zavisi i budućnost čitavog regiona.

Jovanović ističe da je posebna sednica o Kosovu prilika da se na ozbiljan i odgovoran način međusobno razgovara, a da se Srbija nalazi pred ozbiljnim izazovima i da mora čuvati normalnost u društvu.

„Naš stav o tom pitanju najmanje zavisi od toga šta će reći Vučić, koji će se tamo pojaviti, ili šta će reći nacionalistički deo opozicije, koji možda ovog puta izađe iz šatora i pređe ulicu da uđe u salu. I za jedne i za druge smo „izdajnici“ zato što smo ih na vreme upozoravali da je u Srbiji nužno suočavanje sa kosovskom realnošću, koju ne možemo i ne smemo ignorisati“, naveo je Jovanović.

Prema njegovim rečima, potreban je kompromis sa kosovskim Albancima „po svaku cenu“, kao i da kompromis prati trajni mir koji bi ljudima omogućio da nesmetano žive, rade, posluju.

„Svaka druga opcija tera nas u dodatnu marginalizaciju, u kojoj ćemo se nalaziti sami, bez razumevanja sveta za nas i naše odnose“, ocenjuje Jovanović.

On kaže i da LDP nikada nije bežao od skupštinske rasprave, pa neće ni sada, počevši od onog dana kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost.

„Znali smo kolika je cena ignorisanja realnosti i upozoravali sve u Srbiji da ćemo na kraju završiti u slepoj ulici, sami, i da nas neprihvatanje tada ponuđenih rešenja vodi samo ka još gorim za nas i naše interese“, podseća Jovanović.

On kaže da će se 11 godina posle toga raspravljati o Kosovu, ali „uskraćeni za čitavu jednu deceniju dobrih rešenja i predloga“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana