Još 233 pozitivna slučaja, preminulo još šest pacijenata Studio B, Tanjug

Objavljeno: 27.04.2020. 15:17 Izmenjeno: 28.04.2020. 14:33

U poslednja 24 sata umrlo 6 ljudi, potvrđena još 233 pozitivna slučaja na kovid19. Policijski čas za vreme prvomajskih praznika je preporuka struke, apelujem da još malo budemo strpljivi, poručuje epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

U Srbiji u poslednja 24 sata potvrđena još 233 pozitivna slučaja na kovid19, a preminulo je šest pacijenata, saopštila je zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

Testirano je još 3.614 osoba, od čega je 233 uzorka pozitivno, a na respiratoru je 85 osoba, rekla je ona na redovnoj konferenciji za medije.

Takođe, hospitalizovan 2.701 pacijent.

Ukupno je u Srbiji testirano 67.917 ljudi, rekla je Kisić Tepavčević.

Dodaje da je od šest osoba koje su preminuile, troje bilo muškog a troje ženskog pola, kao i da je ukupno u Srbiji do sada od te infekcije preminulo 162 ljudi.

Procenat smrtnosti iznosi 1,96 odsto i od svih umrlih 103 je bilo muškaraca i 59 žena, rekla je ona.

Rekla je da je ukupno izlečeno 1.209 ljudi.

 

Procenat pozitivnosti nešto viši nego pre – 6,4 odsto

Procenat pozitivnosti zaraženih na virus korona u poslednja 24 časa nešto je viši nego prethodnih dana i iznosi oko 6,4 odsto, izjavila je  Darija Kisić Tepavčević.

Prethodnih dana procenat pozitivnosti bio je nešto manji od šest odsto.

Ukupan broj preminulih se, dodaje ona, održava na istom nivou kao i prethodnih dana, a to je ispod dva odsto.

 

Kisić Tepavčević: Apelujem na još malo strpljenja

Policijski čas za vreme prvomajskih praznika je preporuka struke zasnovana na medicinskim dokazima i iskustvima drugih zemalja, zato, kakva god bila odluka državnog vrha o dužini policijskog časa za vikend apelujem da budemo strpljivi, poručila je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

„Bez obzira kakva će biti odluka državnog vrha, apelujem da se strpimo još malo i da se ponašamo kao i prethnodnih dana, jer izvesno je da vidimo kraj ovog epidemiološkog toka“, rekla je Kisić Tepavčević.

Kaže da nam je takva disciplina potrebna kako bismo stekli kolektivni imunitet i kako bismo ušli spremniji u neke buduće dane.

„Znam da smo dosta bili zatvoreni u kućama u prethodnom period, poželili smo se druženja, izlazaka i lepog vremena i znam da nikom od nas nije prijatno niti sa velikim oduševljenjem prihvata zatvaranje u kućama, ali, apelujem, strpimo se još malo“, rekla je Kisić Tepavčević.

 

Iz Gerontološkog u Nišu više od 30 preminulo

Do sada je preminulo više od 30 osoba zaraženih korona virusom u Gerontološkom centru u Nišu, saopštila je Kisić Tepavčević.

Kako je istakla, i taj podatak govori o visokoj stopi smrtnosti u toj populaciji.

Od šest osoba koje su danas preminule, četiri su iz Gerontološkog centra u Nišu, dodala je Kisić.

Istraživanja pokazuju da je do unošenja infekcije u starački dom ušla posle uvođenja strožih mera kontrole i zabrane poseta u tim ustanova, kaže Kisić.

„Uočavamo iste obrasce ponašanja u tim ustanovama gde je potvrđeno prisustvo virusa, a to je moglo i trebalo da se spreči. Moguće je da se radilo o nedozvoljenoj poseti tom domu ili da se radilo o zaposlenima““, rekla je Kisić.

Prema njenim rečima, većina korisnika tog centra na samom početku kada je potvrđeno da su pozitivni nije imala nikakve simptome ili je imala blage oblike bolesti i to je razlog zašto su svi transportovani u KC Niš.

Ističe da su pridružena oboljenja dovela do takvog smrtnog ishoda.

„Najveća žarišta su upravo u onim mestima gde se širenje virusa otkrije u ustanovama za smeštaj starih lica. To je nešto što značajno menja epidemiološku sliku u zemlji“, ukazala je Kisić.

Epidemija, naime, jenjava u gotovo svim delovima zemlje, osim manjih skokova u broju zaraženih, naročito u mestima gde je virus “ušao” u domove za stare.

Iz Doma za stare u Negotinu u KC Niš je transportovano 47 zaraženih korisnika i zaposlenih i tamo je, navela je Kisić, izvršena trijaža, a nakon toga je njih 37 smešteno u kovoid bolnicu u Sokobanji, a sedmoro je ostalo u KC Niš, dok je troje transportovano u Kovid bolnicu u Niškoj banji.

Ona je potvrdila i da se kao novo žarište pojavila opština Vlasotince.

 

Ima smisla da penzioneri dobiju drugi termin vikendom

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević kaže da ima smisla da penzioneri mogu vikendom da imaju neki drugi termin za izlazak napolje, a ne samo posle 18 sati, te da bi to pitanje moglo da se pokrene na Kriznom štabu.

Upitana zbog čega penzioneri mogu napolje vikendom tek posle 18 sati, kada su tada svi u kućama ceo dan, Kisić je rekla da to ima smisla tokom vikenda.

“Možemo to pitanje da postavimo na Kriznom štabu, za reevaluaciju termina tokom vikenda. Ali, svakako sledi period kada će da bude sve više vremena kada će i penzioneri moći da se vraćaju postepeno svojim životnim aktivnostima”, rekla je Kisić.

Upitana da li može da se utvrdi i “humaniji” termin za kupovinu kada je reč o penzionerima, Kisić je rekla da se i to pitanje može postaviti na Kriznom štabu.

Na pitanje da li će zapisnici sa sednica Krizng štaba biti dostupni javnosti, direktor Infektivne klinike KCS dr Goran Stevanović rekao je da je to pitanje za Vladu Srbije, čiji je Krizni štab organ, te da pravno tumačenje zakona ne bi trebalo da se očekuje od epidemiologa.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana