Joanikije uručio ultrazvučni aparat Institutu za onkologu Tanjug

Objavljeno: 05.01.2022. 17:07 Izmenjeno: 05.01.2022. 17:31

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije uručio je  ultrazvučni aparat, donaciju Mitropolije Institutu za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore.

foto Tanjug

 

Čestitajući dolazeći praznik Božić, Mitropolit je podsetio na dugogodišnji običaj Crkve da u prazničnim danima daruje neku od važnih ustanova, saopštila je Svetigora preš.

“Rekli su mi da je najpotrebniji aparat za ultrazvuk jer ga Institut za onkologiju do sada nije imao. Savetujući se sa lekarima, mi smo odlučili da upravo tom odeljenju poklonimo ultrazvuk nadajući se da ćemo olakšati lekarima i bolesnicima i da ćemo makar malo doprineti našem narodnom zdravlju“, rekao je Mitropolit Joanikije obraćajući se zdravstvenim radnicima.

On se zahvalio medicinskim radnicima na radu i trudu i poželeo im da svi zajedno pobede koronu.

Ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović zahvalila je mitropolitu Joanikiju i celoj Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, naglašavajući da se radi o veoma važnom poklonu.

“To je ultrazvučni aparat koji je bio neophodan kako za lečenje, tako i za veoma važnu dijagnostiku teških onkoloških bolesnika”, objasnila je ministarka.

Joanikije:Oprostimo i zamolimo za oprost

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije uputio je Božićnu poslanicu u kojoj je pozvao sve da se objedine u duhovnoj radosti i međusobnom miru i ljubavi oko kolevke Bogomladenca Hrista da bi se, kako poručuje, naše „ohladnele duše ugrejale ognjem Duha Svetoga“.

„Neka taj oganj spali trnje greha, pakosti, zlopamćenja i osvete, da se oslobodimo i očistimo od svake zlobe i mržnje. Oprostimo za sve bližnjima svojim i od njih zamolimo oproštaj za sve čime smo ih uvredili da bismo od Boga dobili oproštaj i obnovili se u banji Božijeg milosrđa“, poručio je mitropolit u Poslanici, objavljenoj na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Istakao je da u Crnoj Gori postoje mnogi nagomilani problemi koji se, kako navodi, mogu rešiti jedino bratskim dijalogom, međusobnim razumevanjem i uvažavanjem.

„Taj dijalog će biti uspešan ukoliko se, u skladu sa Jevanđeljem Hristovim, svi budemo odrekli, makar koliko je to neophodno svoje sujete, uvredljivosti, zlopamćenja i sebičnosti, pokazujući dobru volju i spremnost da opšti interes stavimo iznad svoga pojedinačnog“, naveo je i poručio:

„Mi se usrdno molimo da sve one koji su na najvećim državnim položajima Bog prosvetli mudrošću, istrajnošću i dobrotom, da zajedničkim naporima časno obavljaju svoje dužnosti koje im je narod poverio i Crnu Goru ispune mirom, pravdom, znanjem, radom i sveopštom sigurnošću“.

Naveo je da ovaj Božić proslavljamo skromno i molitveno, raspoređujući svete službe u većem broju hramova i u različitim terminima, da bi na takav način što više izašli u susret svima vernima i izbegli veća okupljanja u isto vreme na jednom mjestu. „Uvereni smo da ćemo ovim postupkom doprineti suzbijanju opasne epidemije korona virusa“, poručio je mitropolit i pozvao na molitvu za sve bolesnike koji boluju od korona virusa i d drugih teških bolesti.

Pozvao je na molitvu za lekare i medicinsko osoblje, koji se, izlažući sebe opasnosti kao na bojnom polju svakodnevno hrabro bore za spasenje ljudskih života.

„Podelimo sa njima i sa svima bližnjima celokupnu odgovornost, teškoće i ograničenja koje nam nameće opasnost sveopšte epidemije. Podnesimo ovo iskušenje hrišćanski i sa nadom da će nam Gospod dati brzo izbavljenje“, naveo je mitropolit Joanikije.

Podsetio je i na divni narodni običaj da se pred Božić sa svima izmirimo u ime Bogomladenca Hrista koji nas je, kako kaže, izmirio i sa Bogom i sa ljudima.

„Utvrdivši taj Božanski mir možemo jedni sa drugima bratski razgovarati i dogovarati se, deliti odgovornost sa bližnjima za kvalitet života od porodice kao osnovne ćelije društva do škole, svih važnih institucija i države“, naveo je mitropolit.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 18°C

-

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana