Jevtić: Nastavićemo da pomažemo obnovu crkava na Kosovu Tanjug

Objavljeno: 22.05.2016. 12:57 Izmenjeno: 22.05.2016. 16:32

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić prisustvovao je jutros liturgiji u obnovljenoj crkvi Svetog Nikole u selu Banjska u opštini Vučitrn i tom prilikom poručio da će ministarstvo kojim rukovodi nastaviti da pomaže obnovu srpskih svetinja na Kosovu.

 

Ministarstvo za zajednice i povratak finansiralo je sa 19.000 evra radove na obnovi ove crkve koja je tokom 1999. i  2004. godine ukupno tri puta bila minirana i rušena.

„Mi smo ovde danas da kažemo da ćemo svaku našu svetinju obnoviti“, poručio je Jevtić.

Jevtić je naglasio da će Ministarstvo za zajednice i povratak uz punu saradnju sa SPC nastaviti da, svuda gde je to moguće, ne samo da pomažu obnavu već i da grade svetinje kako bi poslali poruku da se ne odustaje od opstanka bez kojeg nema ni povratka raseljenih Srba.

Meštani nisu krili zadovoljstvo zbog činjenice da su posle više godina dobili crkvu koja je obnovljena.

„Hvala Bogu posle 16 godina dobijamo crkvu koja je konačno završena, ima još po nešto da se doradi, nadamo se da će i to biti završeno“, izjavio je Ilija Krsmanović jedan od Srba iz Banjske.

U ovom selu, koje se nalazi u potpunom albanskom okruženju, pre sukoba na KiM živelo je oko 200 Srba a danas ih je ostalo svega četrdesetak.

Po rečima Krsmanovića, najveći problem Srba u Banjskoj kod Vučitrna je bezbednost.

„Nikada nismo sigurni, ovde može da bude mirno i odjednom da se dogodi nešto. Ljudi žive u neizvesnosti, u strahu. Ujutru kada ustaneš prvo pogledaš jel“ sve tu ili nije. Ako je sve tu, onda je dobro prošla noć“, rekao je Krsmanović.

Liturgiji u obnovljenoj crkvi Sv. Nikole u Banjskoj kod Vučitrna prisustvovao je između ostalih i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić koji je rekao da je crkva oduvek sabirala i okupljala srpski narod.

Crkva Sv. Nikole u selu Banjska prvi put je izgrađena 1346. godine i više puta je kroz istoriju spaljivana, rušena i obnavljana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana