Javna preduzeća – najbolji primer domaćinskog poslovanja Studio B

Objavljeno: 23.12.2017. 16:35 Izmenjeno: 24.12.2017. 13:18

Odgovorna politika i domaćinsko poslovanje, prelivaju se sa republičkog na gradski nivo i stanovnici Beograda to mogu da vide na svakom koraku, kaže, sumirajući učinak u poslednje tri i po godine, pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević. Najbolji primer su Javna komunalna preduzeća.

JP od velikih gubitaša i dužnika koji su preživljavali zahvaljujući sredstvima dobijenim od grada, prerasli su u preduzeća koja ostvaruju dobit i značajan novac vraćaju u gradsku kasu. Kada smo 2013. preuzeli vlast, prestonica je bila na ivici bankrota, a skoro sva Javna preduzeća opterećena dugovima, kaže pomoćnik gradonačelnika. JKP su danas simbol uspeha, odgovorne politike i domaćinskog poslovanja, dvadeset firmi bez kojih prestonica ne može da funkcioniše.  Na njihovom primeru, kaže,  najbolje se vidi razlika između prethodne i aktuelne vlasti, kaže  Borko Milosavljević. .

Novac koji je trošen na primanja zaposlenih u glomaznim direktorsko-menadžerskim timovima, racionalizacijom smo preusmerili na povećanje broja neposrednih izvršilaca, kaže Milosavljević i kao najbitniju, prelomnu odluku  navodi povratak JKP svojoj osnovnoj funkciji – unapređenju kvaliteta života Beograđana.

On kaže da je Beograd put primer kako jedan gubitaš koji je izgubio poverenje dobavljača, ali i građana, za kratko vreme može da preraste u preduzeće koje posluje pozitivno, sopstvenim sredstavima modernizuje opremu, ali i primer solidarnosti zaposlenih.

Milosavljević ističe da danas sva  preduzeća, osim GSP-a, posluju pozitivno, a pre samo tri i po godine na gradskim jaslama, i od subvencija,  životarila su  i ona  koja po prirodi delatnosti treba da prave veliki profit. Ada Ciganlija i Gradske pijace, koje su povećale dobit 200 puta, su odlični  primeri, a kako stvari funkcionišu kada se postave na zdrave temelje najbolje ilustruje poslovanje Parking servisa –  nekada i sada.

Povlaćeči paralelu, Beograd nekada i sada, pomočnik gradonačelnika pomenuo je  najvažnije parametre. Grad je 2013. imao 1,2 milijarde evra duga. Mi smo odgovornom poltikom, racionalizacijom, štednjom i bez novog zaduživanja uspeli da taj dug smanjimo na 547 miliona evra. Nismo uzeli nove kredite, a isplatili smo skoro 60 miliona evra kamata, podsetio je Milosavljević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana