Ratku Mladiću potvrđena kazna doživotnog zatvora Studio B, Tanjug

Objavljeno: 08.06.2021. 09:04 Izmenjeno: 09.06.2021. 11:18

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo kaznu doživotnog zatvora nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću.

Ovom pravosnažnom presudom žalbeno veće je, uz suprotno mišljenje predsednice tog petočlanog veća sudije Prisca Matimba Niambe odbilo Mladićevu žalbu po svim osnovima.

Žalbu tužilaštva u odnosu na jedinu tačku optužnice po kojoj je Mladić bio oslobođen za genocid nad muslimanima u šest opština takođe je odbijena.

Sudija Niambe je imala suprotno mišljenje u odnosu na druga četiri člana žalbenog veća, u vezi sa svim osnovima žalbe kojima je Mladićeva odbrana osporavala prvostepenu presudu.

Mladić je osuđen na doživotni zatvor jer je „značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine“.

Mladiću je potvrđena kazna po 10 tačaka optužnice: za genocid u Srebrenici, za zločin protiv čovečnosti, za istrebljenje, ubistva i zločin protiv civilnog stanovništva, kršenje zakona i običaja ratovanja, deportacije stanovništva, protivpravnog napada na civile, nehumanog premeštanja, terorisanja, uzimanja talaca, među kojima je bilo i osoblje UN.

Oslobođen je samo optužbe za genocid u šest opština – Foča, Ključ, Kotor-varoš, Prijedor, Sanski most, Vlasenica.

Borićemo se za reviziju postupka, poručio je Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića i dodao da je njegov otac mirno i dobro podneo izricanje presude.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Delimično oblačno

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana