Izolacija za korisnike i zaposlene u domovima u slučaju COVID-a Tanjug

Objavljeno: 11.04.2020. 08:49 Izmenjeno: 11.04.2020. 08:49

Vlada Srbije odlučila je da u slučaju pojave COVID-19 kod korisnika ili zaposlenih u domskom smeštaju u kome se pruža socijalna zaštita, svi zatečeni korisnici i zaposleni ostaju u domu narednih 14 dana, navodi se u Uredbi objavljenoj u Službenom glasniku koja se od danas primenjuje.

 

Uredbom o organizovanju rada ustanova socijalne zaštite za smeštaj korisnika i organizacija socijalne zaštite za pružanje usluge domskog smeštaja za vreme vanrednog stanja utvrđen je poseban način i organizacija rada ustanova domskog tipa čiji su osnivači Republika Srbija, Vojvodina, jedinice lokalne samouprave, kao i ustanove čiji je osnivač drugo pravno i fizičko lice.

Time je uređeno da se u slučaju pojave zarazne bolesti COVID-19 kod korisnika ili zaposlenog, odnosno radno angažovanog taj oboleli upućuje na lečenje u nadležnu zdravstevnu ustanovu a ostali korisnici i zaposleni ostaju u ustanovi u izolaciji 14 dana.

Za svaki novi slučaj obolelog u takvoj ustanovi izolacija se produžava za novih 14 dana, navodi se u uredbi.

Direktori ustanova dužni su da zaposlenima i radno angažovanima tokom trajanja izolacije obezbede poštovanje radnog vremena, dnevnog i nedeljnog odmora, u skladu sa zakonom, a dnevni odmor van radnog vremena oni će koristiti u okviru ustanove.

Uredbom su direktori ustanova zaduženi da obezbede da zaposleni i radno angažovani besplatno imaju tri obroka dnevno, smeštaj u ustanovi, kao i da u ustanovi za vreme odmora borave odvojeno od korisnika dok traje izolacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Delimično oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana