Izložbom o modi, Muzej primenje umetnosti proslavio rođendan Tanjug

Objavljeno: 06.11.2019. 20:45 Izmenjeno: 06.11.2019. 20:46

Muzej primenjene umetnosti u Beogradu proslavio je  69. rođendan otvaranjem izložbe „Moda u modernoj Srbiji“, čiji je kustos Draginja Maskareli, viši kustos MPU.

Foto: Pink

Postavka izložbe predstavlja izbor od 81 modnog predmeta iz XIX i s početka XX veka koji se čuvaju u muzejskoj Zbirci tekstila i kostima, praćen reprodukcijama građanskih portreta i dokumentarne građe iz različitih javnih i privatnih zbirki.

Prelazak sa feudalnog na kapitalističko društveno uređenje u Srbiji, pratila je izgradnja novih kulturnih modela s lokalnim specifičnostima i usvajanje kulturnih modela građanske Evrope.

Moda dobija važnu ulogu u vizuelnoj reprezentaciji i konstruisanju identiteta pojedinaca, pripadnika vladarskih porodica i građanske klase moderne Srbije.

Razvijajući se u okviru kulturnog pluralizma XIX veka, ona prelazi put od osmansko-balkanskog kulturnog modela na početku veka, do ulaska u evropski sistem moderne mode u njegovoj drugoj polovini.

Modne promene u ovom periodu nisu bile vidljive samo u oblicima odeće, već i u načinu njene proizvodnje i tržišnog plasmana.

Nosioci procesa izgradnje moderne države, pripadnici srpske građanske klase, uspešno su prilagodili svoj vizuelni izgled evropskim uzorima, dok je modno tržište svojom bogatom i raznovrsnom ponudom odgovaralo njihovim zahtevima.

Posebno mesto u građanskom odevanju našao je nacionalni kostim, konstruisan od nacionalizovanih elemenata, preuzetih iz „tradicionalnog“ osmansko-balkanskog odevnog asortimana. Materijal predstavljen na izložbi Moda u modernoj Srbiji svedoči o dinamičnim promenama modnog sistema i društva u Srbiji XIX veka.

Postavku izložbe Moda u modernoj Srbiji dizajnirala je arhitekta Aleksandra Tosman, dok su za konzervaciju izloženih predmeta zaslužni Atelje Araćne i konzervatori Muzeja primenjene umetnosti Milan Andrić i Marija Labudović Pantelić.

Draginja Maskareli je, takođe, autor kataloga izložbe, koji je dizajnirao Dušan Tkačenko.

Autor fotografija u katalogu je Veselin Milunović.

U okviru proslave Dana Muzeja primenjene umetnosti, tokom svečanog otvaranja izložbe, prezentovane su modne vinjete kreatorke Valentine Obradović.

Odeću i obuću iz modne linije Love by Valentina upotpunili su vuneni aksesoar Šaulina Aleksandre Šaule, nakit ELM Jewelry Vesne Milošević, frizure Dragane Trivić i šminka Branke Ðurašković Jovanović.

Tokom izložbe, u Muzeju primenjene umetnosti, biće organizovan bogat prateći program.

Svake srede u 17:30 h, u okviru ciklusa Predavanja sredom, stručnjaci iz zemlje i inostranstva držaće predavanja na različite teme vezane za modu i odevanje u XIX i početkom XX veka, dok će svakog petka u 17:30 h, u okviru ciklusa Vođenja petkom, svoje utiske o izložbi sa posetiocima deliti gosti-vodiči, javne ličnosti iz sveta mode, novinarstva, književnosti, pozorišta…

Deo pratećeg programa izložbe je i virtuelna izložba Dobrila Stojanović: četiri decenije stručnog i naučnog rada u oblasti tekstila i mode, čiji je autor viši bibliotekar Andrijana Ristić.

Izložba je postavljena u Digitalnoj biblioteci Muzeja primenjene umetnosti sa idejom da omogući otvoren pristup rezultatima bogate kustoske karijere Dobrile Stojanović (1925-2018), prvog kustosa muzejske Zbirke tekstila i kostima, koji je postavio temelje muzealizacije mode u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana