Izložba „Pozdrav iz Beograda – Beograd na razglednicama” otvorena na Trgu republike Beoinfo

Objavljeno: 16.04.2021. 15:52 Izmenjeno: 16.04.2021. 15:52

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović otvorio je  na Trgu republike izložbu „Pozdrav iz Beograda – Beograd na razglednicama”, koja je organizovana u okviru manifestacije „Dani Beograda”

Događaju su prisustvovali gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, direktorka Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić i direktor pozorišta „Dadov” Vladimir Mijović.

Mladenović je istakao da izložba predstavlja putovanje kroz vreme, koje nas podseća kako je Beograd izgledao pre više od jednog veka.

– Razgledanica je bila specifičan oblik obraćanja, koji je zaživeo u Beogradu kad i u savremenom svetu. Beogradske razglednice su bile i ostale nešto posebno, dok su ih Beograđani, ali i gosti naše prestonice slali sa puno entuzijazma – podsetio je Mladenović.

Upoređujući razglednice sa modernim tehnologijama, Mladenović je istakao da su one mnogo duže putovale, bile iščekivane, ali su po dospeću čuvane na posebnim mestima.

– Razglednice više ne zauzimaju tako važno mesto kao u prošlosti, ali kroz ovakve i slične izložbe pokušavamo da vratimo duh starih vremena – istakao je Mladenović i pozvao Beograđane da posete izložbu na Trgu republike.

Sekretar Karl je zahvalio Istorijskom muzeju Srbije, jer čuvaju istoriju našeg naroda.

– Muzej čuva istoriju našeg grada, dok mi svi zajedno gradimo sadašnjost i budućnost Beograda, poput nove zgrade Istorijskog muzeja Srbije na rekonstruisanom Savskom trgu – istakao je Karl.

Direktorka Istorijskog muzeja Srbije je precizirala da posetioci na deset panoa mogu da vide više od 50 razglednica, koje predstavljaju motive srpske prestonice od 1896. do 1941. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana