Izložba o Miroslavljevom jevanđelju u Tvrđavi Golubac Tanjug

Objavljeno: 17.07.2019. 17:40 Izmenjeno: 17.07.2019. 17:40

Izložba „Božanska inspiracija Miroslavljevo jevanđelje“ biće otvorena 20. jula u Palati u Tvrđavi Golubac, navodi se na sajtu Turističke organizacije Srbije .

Izložba je posvečena Miroslavljevom jevanđelju, najstarijem sačuvanom srpskom ćiriličkom rukopisu, koji su ispisali i oslikali srpski monasi u poslednjoj četvrtini 12. veka.

Jevanđelje je pisano na pergamentu i sastoji se od 181 lista u kožnom povezu, a za zapis na poslednjem listu Jevanđelja svedoči da ga je poručio humski knez Miroslav, brat velikog župana Stefana Nemanje.

Smatra se da je dijak Gligorije (ili Grigorije), čiji se potpis nalazi na poslednjem ispisanom listu, pisar iliminijaturista Jevanđelja.

Jevanđelje je 1979. godine proglašeno za kulturno dobro od izuzetnog značaja, a u junu 2005. godine, Miroslavljevo jevanđelje je upisano na listu UNESKA Pamćenje sveta.

Izložba obuhvata: Faksimile Jevanđelja iz 19, 20 i 21. veka, vezene stranice Jevanđelja autorke Biljane Ećimović, dokumentarni film Boška Savkovića „U početku beše reč“, postavku o sudbini rukopisa, probni primerak faksimila iz 2019. godine koji ima vernu reprodukciju oslikavanja koja su vršena na zlatu i koji može da se lista, izabrane uramljene stranice Jevanđelja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana