Izložba „Leonardo da Vinči- Čovek je model sveta“ u Veneciji Tanjug

Objavljeno: 09.06.2019. 13:20 Izmenjeno: 09.06.2019. 13:20

Jedan od događaja, kojima se širom Italije obeležava 500 godina od smrti Leonarda da Vinčija, jeste i izložba „Leonardo da Vinči. Čovek je model sveta“ u Galeriji Akademije lepih umetnosti u Veneciji, koja čuva njegovo remek delo „Vetruvijev čovek“.

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ nr

Na izložbi je predstavljeno više od 70 radova, od toga 25 Da Vinčijevih, ali svakako najvažniji je crtež „Vetruvijev čovek“, čuvena studija proporcije ljudskog tela koja se retko izlaže.

Dvadeset pet izloženih dela Da Vinčija najbolji su prikaz umetnikove karijere i njenog razvoja, počevši od najranijih nastalih u Firenci do poslednjih stvorenih u Francuskoj.

Izložba prikazuje najznačajnije tačke života velikog majstora, počev od dve studije za sliku „Obožavanje pastira“, koje je načinio u ranom dobu, pa sve do „Tri figure koje plešu“ iz perioda života u Francuskoj.

Izloženi crteži Leonarda da Vinčija predstavljaju prikaz njegovog stvaralaštva od 1478. do 1519. godine, dokumentujući njegova istraživanja na polju proporcija ljudskog tela, botanike, optike, fizike, mehanike i oružja, kao i pripremne faze za nekoliko slika, kao što su „Tajna večera“, „Hrist sa krstom“, „Bitka kod Angiarija“ i „Bogorodica sa detetom i Svetom Anom“.

„Vetruvijev čovek“ je izložen u posebnoj vetrini okruženoj drugim studijama proporcija i anatomije ljudskog tela koje je Da Vinči načinio između 1489. i 1490. godine, a koje su pozajmljene iz Kraljevske biblioteke zamka Vinzdor.

Ukupno 11 originalnih crteža je pozajmljeno iz zamka Vindzor, Ficvilijam muzeja u Kembridžu i Nacionalne galerije umetnosti u Vašingtonu, dok su sedam dela Da Vinčijevih učenika pozajmili Ašmolean muzej u Oksfordu, Umetnička galerija u Hamburgu, Morgan biblioteka i muzej u Njujorku.

Postavka nudi uvid i u Da Vinčijev boravak u Veneciji na početku 1500. godine, kao i na međusoban uticaj između Da Vinčija i Direra.

Posetioci izložbu mogu pogledati do 14. jula.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana