Izglasano nepoverenje vladi Dritana Abazovića tanjug

Objavljeno: 20.08.2022. 07:13 Izmenjeno: 21.08.2022. 09:57

„Mislim da će to označiti novi početak za celu Crnu Goru“, kazao je Abazović.

Nakon 12 sati rasprave Skupština Crne Gore izglasala je kasno sinoć većinom glasova nepoverenje vladi Dritana Abazovića, na inicijativu DPS Mila Ðukanovića i još četiri partije.

Učešće u glasanju uzeo je 51 poslanik od ukupno 80, 50 je glasalo za nepoverenje, jedan je bio protiv.

Za nepoverenje vladi osim DPS, SDP, DUA, SD, glasali su i poslanici Demokratske i Prave Crne Gore.

Poslanici koalicije Crno na bijelo i Socijalističke narodne partije su pre glasanja napustili salu.

U završnom obraćanju uoči glasanja o nepoverenju premijer Dritan Abazović je rekao da treba imati u vidu da je potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC glavni razlog za pokretanje nepoverenja njegovoj vladi.

Rekao je da očekuje da će uskoro biti konstituisana nova vlada, a ako se, kazao je to, ne desi, država će biti gurnuta u ozbiljnu nestabilnnost.

„Želim da tumačim ovo kao doprinos pomirenju, a ne kao neku negativnost. Crna Gora uz dosta muka prelazi neke nivoe demokratije – 30. avgusta 2020. je osvojena sloboda, sad neka manja ostrva slobode, i to je bitno“, rekao je Abazović.

Činjenica je, kako je rekao, da pobedu odnosi DPS uz pomoć nekih opozicionih snaga, koje „od večeras to možda nisu“.

„Ovo je samo jedna od bitaka i svi ćemo se uskoro susresti, da se suočimo sa sudom građana. Verujem da DPS tada više neće formirati nijednu vladu. Da ljudi koji su unutar vlade, a rade za određene strukture u cilju destabilizacije, ili unutar nove parlamentarne većine a rade isto, više neće imati tu priliku“, rekao je Abazović, čija vlada do izbora nove ostaje u tehničkom mandatu.

Istakao je da je siguran da će neki u narednom periodu završiti političku karijeru, što će, kako je ocenio, biti veoma blagotvorno.

Predstavnik predlagača inicijative za obaranje vlade Danijel Živković je tvrdio da Temeljni ugovor nije razlog za obaranje Abazovićeve vlade.

Za isključivog krivca za inicijativu označio je Abazovića zbog, kako je rekao, pogrešnih poteza i zapostavljanja evropskog puta Crne Gore.

Bilčik: Crnoj Gori potrebna istinski proevropska Vlada

Kopredsedavajući Parlamentarnog odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore Vladimir Bilčik poručio je da je nakon glasanja o nepoverenju, Crnoj Gori potrebna istinski proevropska Vlada koja može dati prioritet strateškim reformama EU nad uskim političkim interesima.

„Crna Gora može pristupiti EU kada uspešno bude rešavala neke teške domaće političke zadatke. Spremni smo da pomognemo“, napisao je Bilčik na Tviteru.

Vladi Dritana Abazovića izglasano je nepoverenje na jučerašnjem vanrednom zasedanju Skupštine Crne Gore. Za izglasavanje nepoverenja glasalo je 50 poslanika.

EK:Crnoj Gori potrebna stabilna i sposobna Vlada

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez, povodom izglasavanja nepoverenja Vladi Dritana Abazovića, izjavila je da je Crnoj Gori potrebna stabilna, funkcionalna i sposobna vlada, koja je u stanju da sprovede reforme vezane za EU, a kako bi napredovala na svom putu ka Uniji.

„Važno je da sve političke snage odgovorno rade na unapređenju konsenzusa u ovom pogledu, jer je dragoceno vreme već izgubljeno ove godine“, poručila je Pisonero Hernandez, prenosi RTCG.

Ona je kazala da je sada na crnogorskim institucijama da preduzmu naredne korake u skladu sa Ustavom i zakonskim okvirom, te da nije na Evropskoj uniji da utiče na ovaj proces.

„Upoznati smo sa odlukom Skupštine koja je rezultirala usvajanjem predloga za izglasavanje nepoverenja. Sada je na crnogorskim institucijama da preduzmu naredne korake u skladu sa Ustavom i zakonskim okvirom. Nije na EU da odlučuje ili da utiče na ovaj proces“, rekla je Pisonero Hernandez.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana