Izetbegović:Dan RS je neustavan,očekujem reakciju tužilaštva Tanjug

Objavljeno: 10.01.2018. 18:51 Izmenjeno: 10.01.2018. 20:35

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović ocenio je da je izjava bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića u Banjaluci, na obeležavanju Dana RS, nešto „jako loše i jako ružno“ i da se boji da patrijarh srpski Irinej ne služi Bogu, nego jednom narodu i naciji.

Izetbegović je u intervjuu za sarajevsku N1 tv rekao da bi Crkva trebalo da bude Hristov sledbenik, a ne, kako je rekao, uski nacionalist, što se, kaže, srpskom patrijarhu prečesto dešava.

Nikolić je, naime, nakon što mu je uručen orden predsednika RS Milorada Dodika rekao, između ostalog, da tom entietu „od srca želi samostalnog i nezavisnost“.

Govoreći o jučerašnjem obeležavanju 26. godišnjice postojanja Republike Srpske, Izetbegović smatra da je to bilo „aktivno suprotstavljanje odluci“ Ustavnog suda BiH, te da je upravo na njegovu inicijativu taj sud Dan Reublike u RS proglasio neustavnim.

„Naše Tužilaštvo je pomalo počelo da se bavi politkom i izbegava da radi svoj deo posla. Ono što je radio tužilac Marković, da optuži neke trećerazredne u tom nizu, a one koji su inspiratori ne. Tužilaštvo tako ohrabruje jedno drsko ponašanje“, naveo je Izetbegović..

Lider Bošnjaka u BiH kaže i da je, kada je reč o toj proslavi, juče namerno ćutao da bi, kako kaže, drugi progovorili.

„Ja sam namerno ovaj put ćutao da bi drugi progovorili. Ja sam svoj deo posla završio, po mojoj apelaciji 9. januar ne može biti dan koji se proslavlja kao Dan RS. Ovo što rade je sve protiv Ustava i zakona i kad-tad će prestati. Samo treba biti uporan, kako su oni uporni jer na našoj strani su zakon i pravda“, rekao je.

Izetbegović kaže da se sa pravoslavnim popovima ne može slaviti dan koji „pripada svima“ kao pravoslavna slava, terajući Bošnjake i Hrvate.

„Slaveći dan iz “91. godine, kada je odlučeno da Srbi razgraniče sa Bošnjacima i Hrvatima, a znamo kako je to teklo. Hteo sam da vidim kako se aktiviraju. Hteo sam da to proradi, da to ne bude odnos Izetbegović – Dodik ili SDA – RS. Imali smo reakcije OHR-a, Američke ambasade i nadam se da će sudovi i tužilaštva početi da rade svoj posao“, rekao je Izetbegović.

Inače, iz njegove Stranke demokratske akcije ranije danas je zatraženo da se analizira jučerašnja proslava Dana Republike u Republici Srpskoj, a od tužilaštva da preduzme određene mere.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana