Iz Grčke uveravanja da neće priznati nezavisnost Kosova Tanjug

Objavljeno: 21.10.2021. 14:37 Izmenjeno: 21.10.2021. 14:37

Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić iskoristio je posetu Atini za bilateralne susrete sa grčkim kolegom Konstantinosom Tasoulasom, Arhiepiskopom atinskim Jeronimom II i sada šefom opozicije, a nekadašnjim premijerom Grčke, Aleksisom Ciprasom koji su mu potvrdili da Grčka neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

„I predstavnici vlasti, odnosno predsednik parlamenta, šef opozicije, arhiepiskop, svi govore isto, a to je da Grčka neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Na nama je da tu temu stalno držimo aktivnom, odnosno da postavljamo tu vrstu pitanja jer je to za nas od velikog značaja“, kazao je Dačić.

Predsednik parlamenta, koji u Atini učestvuje na konferenciji predsednika Parlamenta u organizaciji Saveta Evrope, kazao je da je arhiepiskop Jeronim veoma važna ličnost ne samo u pravoslavnom svetu, već i u društvenom životu Grčke.

„U otvorenom razgovoru arhiepiskop Jeronim mi je rekao da on smatra da je Kosovo polje, kako KiM u Grčkoj zovu, važno za Srbe kao što je za Grke Akropolj“, kazao je Dačić.

Dodaje da mu je arhiepiskop pružio uveravanje da je pozicija Grčke, bar što se tiče pravoslavne crkve, odnosno Arhiepiskopije, po pitanju KiM veoma stabilna.

Govoreći o sastanku sa predsednikom Helenskog parlamenta Tasusoulasom, Dačić kaže da su dogovorili i da do kraja godine njegov grčki kolega dođe u posetu Srbiji jer je, kako dodaje, potrebno da se održi zajednička sednica dve komisije za saradnju parlamenata Srbije i Grčke.

Osvrćući se na svoj sastanak sa sada šefom opozicije Ciprasom, Dačić kaže da je on veliki njegov prijatelj i prijatelj predsednika Aleksandra Vučića i dodaje da su sa njim imali dobru saradnju dok je bio premijer.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana