Inicijativa za zabranu abortusa opasna, suprotna Ustavu Tanjug

Objavljeno: 10.02.2022. 13:00 Izmenjeno: 10.02.2022. 13:00

Poverenica podseća da je pravo na abortus je civilizacijsko dostignuće, a da reproduktivna prava i slobode spadaju u korpus ljudskih prava koja ne smeju biti dovedena u pitanje.

foto Tanjug

 

Inicijativa za zabranu abortusa je zabrinjavajuća i opasna, upozorila je  poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i ukazala da je u direktnoj suprotnosti sa Ustavom i zakonom koji garantuju pravo na slobodno odlučivanje o rađanju dece.

Inicijativa se sa društvenih mreža prenela na polemiku u javnosti, što posebno zabrinjava, navodi se u Upozorenju Poverenice.

„Ovakve aktivnosti su u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije, jer prema članu 63. svako ima pravo da slobodno odluči o rađanju dece, dok Porodični zakon odredbom 5. propisuje da žena slobodno odlučuje o rađanju“, navodi u saopštenju.

Ona naglašava da je abortus u Srbiji legalan i dozvoljen, i posebno ističe da telesna autonomija podrazumeva da žena sama donosi izbor o svom telu jer je članom 23. Ustava zagarantovana nepovredivost fizičkog integriteta.

„Ovakve akcije su štetne, vode u bespredmetne polemike i zbunjuju pa čak i zastrašuju žene“, smatra Poverenica.

Dodaje da fokus i pažnja čitavog društva treba da bude edukacija žena i muškaraca, pored ostalog i o kontracepciji i abortusu.

Ističe da abortus pre svega iz zdravstvenih razloga ne treba da bude korišćen kao kontraceptivno sredstvo.

„Od izuzetne je važnosti raditi na podizanju svesti i znanja o reproduktivnom i seksualnom zdravlju i žena i muškaraca, a posebno dece i mladih“, zaključila je ona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana