HR: Nekoliko stotina bezbednjaka i snajperisti čuvaju Vučića Tanjug

Objavljeno: 11.02.2018. 10:24 Izmenjeno: 11.02.2018. 10:24

„Jutarnji“ navodi da hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova na raspolaganju ima blindirano vozilo, u pripremi će biti i poseban tim Hitne pomoći, a uz to će morati da se ima na raspolaganju dovoljna količina krvi krvne grupe kakvu ima i Vučić. Zagrebački dnevnik naglašava da to nije ništa neuobičajeno, već standardna rutina u svim državničkim posetama.

U obezbeđenje posete Hrvatskoj predsednika Srbije Aleksandra Vučića uključeno je nekoliko stotina ljudi iz svih delova hrvatskog bezbednosnog sistema, od policije u uniformi i civilu, Uprave za posebne poslove bezbednosti, Bezbednosno-obaveštajne agencije (SOA), Vojne bezbednosno-obaveštajne agencije (VSOA), nezvanično saznaje „Jutarnji list“.

Navodi se da će biti spremni i snajperski timovi Antiterorističke jedinice Lučko.

Takođe, kako piše list, Vučića će obezbeđivati i pripadnici interventnih jedinica, desetine detektiva i tajnih agenata u civilu.

Navodi se da, s obzirom i na najavljene demonstracije zbog Vučićevog dolaska u Zagreb zakazane za sutra na Trgu svetog Marka, danonoćno rade i svi policijski službenici u protivterorističkim odeljenjima koji proveravaju sve osobe i grupe koje bi mogle da ugroze bezbednost srpskog predsednika.

„Jutarnji“ navodi da je procenjeno da bi protivnici Vučićevog dolaska, među kojima su i pripadnici nekih ekstremnih navijačkih grupa to mogli da iskoriste kao priliku za paljenje srpskih zastava. Nadzire se i komunikacija na društvenim mrežama, iz koje bi mogla da nazre bilo kakva pretnja, a proveravjau se i svi oni koji su ranije učestvovali u sličnim incidentima.

Navodi se da je prethodnica Vučićevog obezbeđenja iz Srbije već stigla u Zagreb, a nakon svih tvakvih uspešno odrađenih poslova razmenuju se i prigodni darovi „bezbednjaka“, memorabilija službi. Osim obezbeđenja predsednika Srbije, posebni timovi rade i na pripremi obezbeđenja celokupne pratnje, kao i delegacije srpskih privrednika.

Zagrebački dnevnik navodi da se zbog Vučićevog dolaska, sigurno neće zavarivati šahtovi, kao što je to bilo prilikom dolazaka američkog, izraelskog ili kineskog predsednika prethodih godina.

Navodi se da je, međutim, sasvim izvesno da će trasa prolaska kolone vozila biti potpuno „sterilna“ i da se stoga već možda od nedelje uveče mogu očekivati policajci u uniformi na trasi prolaska, kao i patroliranje obeleženih i neobeleženih vozila.

List navodi da se celokupni protokol i bezbednosni rizici koordinišu i u saradnji sa nadležnim službama Republike Srbije i službama zaduženim za obezbeđenje srpskog predsednika i za sada se drže podalje od javnosti.

„Jutarnji“ navodi da to ilustruje i podatak da ni iz kabineta predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović ni iz nadležnih gradskih službi Zagreba nema odgovora na novinarsko pitanje hoće li se na trasi kojom će proći Vučić na stubovima javne rasvete naći zastave Republike Srbije, što je uobičajeno kod dolaska stranih državnika u Zagreb.

One Response to “HR: Nekoliko stotina bezbednjaka i snajperisti čuvaju Vučića”

  1. Jovan Mitrović каже:

    E u ovome se vidi najbolja razlika između kultura srba i hrvata. Ta hrvatska tisućoletna kultura dovodi do ove napetosti. Iz svega ovoga se vidi i ko je bio odgovoran za ratove devedesetih.
    Hrvatska nacija je potpuno nezrela. Javnost zadojena mržnjom.
    U Beogradu za svim ovim ne bi bilo potrebe. Beograđani bi samo okrenuli glavu na drugu stranu kada bi prolazio hrvatski predsednik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana