Hil o sastanku u Briselu:Ne mogu reći da očekujem brze rezultate tanjug

Objavljeno: 27.02.2023. 12:59 Izmenjeno: 27.02.2023. 13:31

Hoću da naglasim da SAD i Evropska unija veoma blisko sarađuju po ovom pitanju i veoma smo posvećeni da zajednički na tome radimo.

foto tanjug

 

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil rekao je, uoči sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, da je ovo još jedan u nizu značajnih sastanaka, ali da ne može reći da očekuje brze rezultate. Ambasador Hil je u Kragujevcu rekao da Evropska unija vrlo posvećeno radi na tome da pronađe rešenje koje će svima biti povoljno. „Briselski proces dugo traje i sigurno ne može da zadovolji one koji očekuju da se odmah dođe do zadovoljavajućeg ishoda“, kazao je Hil, koji veruje da se mora postići napredak, jer je prošlo već dosta godina bez konkretnih dogovora. „Moram reći da je sa stanovišta Sjedinjenih Američkih Država veoma važno da se što pre postigne i ostvari Zajednica srpskih opština“, istakao je američki ambasador. On je rekao da SAD i EU blisko sarađuju, kao i da predstavnik SAD učestvuje danas u dijalogu u Briselu. „Naš predstavnik (Gabrijel) Eskobar je danas u Briselu, tako da smo mi u tom procesu. Hoću da naglasim da SAD i Evropska unija veoma blisko sarađuju po ovom pitanju i veoma smo posvećeni da zajednički na tome radimo. Rekao bih i da smo poslednjih godinu dana posebno blisko povezani u nastupu u odnosu na agresiju Rusije u Ukrajini“, naveo je Hil. „I posebno bih istakao da smo prošle nedelje imali glasanje u Ujedinjenim nacijama gde je sa ogromnom većinom učesnika podržana odluka koja se odnosi na poziv Rusiji da se povuče i da obustavi strašnu agresiju na svog suseda. U ovom glasanju je i Srbija bila jedinstvena sa ostalima koji su to podržali. tako da je dat veoma jasan signal Rusiji da treba da prestane sa agresijom“, kazao je Hil. Naveo je da je samo šest zemalja na čitavoj planeti podržalo Rusiju, a ogromna većina od 141 države, uključujući i SAD i Srbiju, pozvala je na obustavu ratnih dejstava Rusije, što govori, kako kaže, o odnosu snaga svih država i tesnoj saradnji velike većine država u ovom jedinstvenom stavu.

Portparol za spoljnu politiku Evropske komisije Peter Strano je izjavio  na konferenciji za štampu da sastanak u okviru dijaloga na visokom nivou između Beograda i Prištine počinje posle podne i da ovo nije jedini i poslednji sastanak. „Ovo nije jedini i poslednji sastanak. Ovo je sastanak na visokom nivou koji dolazi posle više sličnih sastanaka. Lideri Srbije i Kosova pokušavaju da idu korak po korak da bi rešili sva otvorena pitanja koja vode u sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa. Mu očekujemo da obe strane, njihovi lideri, glavni pregovarači i njihovi predstavnici, pokažu evropsko ponašanje i nađu političku snagu, hrabrost, spremnost za evropski kompromis u korist njihovih građana i za njihovu EU perspektivu, da bi ispunili njihovu stratešku ambiciju i prioritet“; izjavio je Stano. ,Stano je potvrdio da dijalog počinje bilateralnim sastancima s liderima, a zatim sledi trilateralni sastanak. Stano smatra da bi dijalog trebalo da se završi kasnije popodne ili večeras. „Ipak, iskustvo iz prethodnih sastanaka nam kaže da ne treba da pokušavamo da predviđamo i sve zavisi od sposobnosti predsednika Vučića i premijera Kurtija“, kaže on. Što se tiče očekivanja EU, Stano je ponovio da „očekuju evropsko ponašanje i napredak u dijalogu koji vodi u sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa i evropski put za Srbiju i Kosovo, taj put vodi preko dijaloga koji EU olakšava“. On dodaje da je „hitno potreban progres, da bi postigli ono što nismo imali u proteklim mesecima kao što je stalna atmosfera krize koja se širi s jedne ili druge strane“. On je objasnio stranim dopisnicima u Briselu koja je uloga EU u dijalogu. „Uloga EU i visokog predstavnika je da bude medijator. Rezultati tog dijaloga zavise od volje strana koje treba da postignu potrebni kompromis. Motivacija za Srbiju i Kosovo je veoma jasna. Mi smo rekli da budućnost Kosova i Srbije zavisi od napretka u dijalogu. Mi radimo ono što je do nas, a partneri treba da naprave kompromis. Rezultati su u koristi građana na Kosovu i u Srbiji“, naglasio je Stano i dodao da je „teško da se predvidi rezultat sastanka“ danas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana