Gujon: Nisam očekivao da treba da se pravdam ovde Tanjug

Objavljeno: 03.12.2017. 10:16 Izmenjeno: 03.12.2017. 10:16

Francuski humanitarac sa srpskim državljanstvom Arno Gujon reagovao je povodom gostovanja na televiziji N1, navodeći da je u toj emisiji više puta napadan u vezi sa njegovim političkim stavovima i da nije očekivao da će u Beogradu morati da se pravda zbog pomoći Srbima na Kosovu i Metohiji.

„Početkom nedelje, zvala me je redakcija televizije N1 da gostujem u emsiji „Novi Dan“ u petak 1. decembra. Rekli su mi da žele da razgovaramo o mom humanitarnom radu i da najavimo na kraju tribinu koju ću održati na Fakultetu političkih nauka. Bio sam presrećan što ću konačno imati priliku da govorim o svojim humanitarnim akcijama na N1, pošto me do tada nisu ni jednom pozvali da gostujem“, naveo je Gujon.

On je objasnio da ga je „takođe radovala činjenica što će moći da objasni gledaocima televizije N1 u kakvoj nehumanoj situaciji se nalaze Srbi na Kosovu i Metohiji, pošto se na tom kanalu retko govori o tome“.

„Međutim, o tome skoro da nije bilo reči. O mom 13-godišnjem radu smo pričali samo tri minuta. O humanitarnoj situaciji u enklavama ni minut. Ostatak vremena sam morao da odgovaram na napade novinarke koja je pokušavala da me destabilizuje. Pitala me je kog sam političkog opredeljenja, pokušala da ocrni mene i moj rad povezujući me sa identitarcima u Francuskoj i sa nacionalistima u Srbiji, pošto sam učestvovao na vidovdanskom maršu 2009. kad sam 15 dana išao peške od Beograda do Gazimestana“, napisao je Gujon na nalozima na Tviteru i Fejsbuku.

Francuski humanitarac je naveo da je novinarka „iskoristila i argument da je jedan nacionalistički pokret“ okačio njegovu sliku na svom sajtu.

„Očigledno je da su se pažljivo pripremili za te napade i da su imali nameru da me demonizuju kako bi me prikazali kao lošeg momka. Pošto nisu uspeli u tome, onda su cenzurisali intervju i nisu ga objavili na svom sajtu“, nastavio je Gujon.

On ističe da se „danas oseća povređeno“ i da „misli da to nije zaslužio“.

„A što se tiče pitanja o Bloku identitaraca u Francuskoj, to pitanje me je vratilo skoro deset godina unazad. Taj pokret čiji sam bio član više i ne postoji, nije bio ni u levici ni u desnici, zalagao se za čvrstu migracionu politiku i bio je proevropski orijentisan. Bio je i jedini pokret takve vrste koji je bio prosrpski orijentisan po pitanju Kosova i to mi se mnogo svidelo“, napisao je Gujon.

Gujon je dodao da je taj pokret „odavno napustio kako bi se u potpunosti posvetio humanitarnom radu“.

„U Francuskoj sam morao često da se pravdam zbog pomoći koju pružamo Srbima na Kosovu, ali iskreno nisam očekivao da ću to morati da uradim i u Beogradu“, konstatovao je Gujon.

Istakao je da je ono što radi već 13 godina apolitički.

„Naš humanitarni rad okuplja ljude sa različitih horizonata koji misle različito o politici ali su ujedinjeni preko naše humanitarne organizacije u pomaganju srpskim enklavama na Kosovu“, naveo je Gujon.

On je objasnio da se „ne bavi politikom već humanitarnim radom“ i da „zato uspeo da okupi oko sebe 12.000 donatora iz cele Francuske“.

„Siguran sam da je i to razlog zašto me mnogi u Srbiji cene i podržavaju, bez obzira na to da li pripadaju „građanskoj Srbiji“, „nacionalnoj Srbiji“ ili nemaju političkog opredeljenja. Ove političke podele me ne zanimaju. Kosovo ne treba da nas deli nego da nas okupi. Renoviranje škola, izgradnja farmi, deljenje pomoći deci su nešto konkretno i pozitivno i niko ne može da bude protiv toga“, ocenio je Gujon.

Francuski humanitarac je dodao da „uprkos tom neprijatnom napadu, pokušava da se koncentriše sada na naredne akcije“.

„Trenutno privodimo kraju renoviranje četiri škole za koje smo dali 100.000 evra, završavamo izgradnju farme za tov svinja kod Novog Brda (iznos naše donacije je 150.000 evra) i pripremam naš božićni konvoj koji kreće iz Francuske za nekoliko nedelja. Biće to naš 43. humanitarni konvoj od 2004. godine. Jedno je sigurno: nastaviću da budem uz Srbe na Kosovu i Metohiji i neću posustati“, zaključio je Gujon.

Televizija N1 je na sajtu objavila snimak njegovog gostovanja navodeći da se tu „iz emisije „Novi dan“ po pravilu postavljaju samo video snimci rubrika „Prelistavanje“ i „Tema jutra“.

„Ali nakon različitih interpretacija u vezi sa gostovanjem Arno Gujona, objavljujemo ceo snimak razgovora s njim kako biste sami mogli da donesete zaključak“, stoji na sajtu N1.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana