Gradonačelnik Zoran Radojičić u poseti opštini Lazarevac Beoinfo

Objavljeno: 18.02.2021. 12:47 Izmenjeno: 18.02.2021. 19:20

Gradonačelnik Beograd Zoran Radojičić obišao je Lazarevac, gde je sa rukovodstvom ove opštine razgovarao o aktuelnim i planiranim projektima i obišao radove na jednom od trgova koji se uređuju u okviru pešačke zone

On je tom prilikom podsetio da već tri nedelje sa predstavnicima Grada obilazi gradske i prigradske opštine, s ciljem unapređenja saradnje.

– Potrebno je da rešavamo tekuće probleme, da realizujemo započete projekte i pokrenemo predviđene. Do sada smo obišli šest beogradskih opština i pokazalo se da je dobro da na sastanku imate predstavnike nadležnih sekretarijata i gradskih javnih preduzeća, a sa druge strane predstavnike opština – ukazao je Radojičić.

On je istakao da je od 2013. godine u opštini Lazarevac urađeno 227 kilometara puteva, 50 kilometara vodovodne i 25 kilometara kanalizacione mreže.

– Završena je izgradnja porodilišta i dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju. Realizacija ta dva projekta pokazuje naš odnos prema osnovnim potrebama stanovništva. Za Dom zdravlja je nabavljen digitalni rendgen aparat, koji značajno manje zrači korisnike – naveo je prvi čovek prestonice.

Najavio je realizaciju deset projekata u lazarevačkoj opštini, koji se izvode putem Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Vrednost tih projekata, kako je istakao, iznosi oko dve i po milijarde dinara.

– Očekuje se završetak rekonstrukcije Ulice Janka Stajčića. Priprema se projektno-tehnička dokumentacija za realizaciju dela projekta za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u vrednosti od 550 i 300 miliona dinara. Završetak tog posla se očekuje do sredine godine, dok je do kraja 2021. predviđen početak izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže, koje su od izuzetnog značaja za Lazarevac i okolna sela – najavio je Radojičić.

On je podsetio da je raspisan tender za rekonstrukciju glavnog trga. Osim uređenja trga, koji će biti znatno lepši i funkcionalniji, započinjemo rešavanje pitanja parking prostora u centru Lazarevca izgradnjom podzemne garaže, istakao je gradonačelnik.

Razgovaralo se i o pitanju unapređenja ekologije, rekao je Radojičić i najavio izgradnju tri fabrike za preradu otpadnih voda u toj opštini.

– Pričali smo o unapređenju saobraćajne komunikacije sa Beogradom. BG voz je napravio iskorak u tom pravcu i sada je potrebno samo 55 minuta da se iz Lazarevca stigne do centra prestonice. Takođe je značajan i projekat izgradnje kružnog toka na Očagi, kao i rešavanje pitanja autobuske stanice i izgradnje veletržnice. Značajan je i projekat izgradnje sportske sale za učenike srednje tehničke škole, ali i preuređenje Spomen-kosturnice u muzejski kompleks – naveo je Radojičić.

Na svim tim projektima vidi se dobra saradnja Republike, Grada i Opštine što je, prema rečima gradonačelnika, ključno u njihovoj realizaciji, a na korist sugrađana.

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević rekao je da je danas održan veoma važan sastanak sa gradonačelnikom na temu projekata na teritoriji opštine Lazarevac.

– Projekti izgradnje nove infrastrukture, kanalizacione i vodovodne mreže poboljšaće kvalitet života stanovnika ove opštine. Dotakli smo se i tema kapitalnih projekata kao što su izgradnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda i rešavanje problema odvijanja fizičke nastave Tehničke škole „Kolubara” i gimnazije. Takođe, u planu je i izgradnja pijace. Lazarevac ima punu podršku Grada Beograda za ključne projekte još od 2014. godine, a današnja poseta gradonačelnika to i potvrđuje – izjavio je Stević.

On je dodao da se očekuje da će se uskoro pristupiti realizaciji i da će se obići brojna gradilišta u ovoj opštini, a pre svega Ulica Janka Stajčića i trg sa podzemnom garažom, za koji je već raspisana javna nabavka.

 

Radojičić obišao radove na trgu u okviru pešačke zone u Lazarevcu

U okviru posete opštini Lazarevac, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je posle sastanka sa rukovodstvom Opštine Lazarevac obišao radove na jednom od trgova koji se uređuju u okviru pešačke zone.

On je naglasio da je površina ovog trga 1.300 metara kvadratnih, a vrednost radova je 24 miliona dinara.

– Uskoro će početi i radovi na glavnom trgu ispred Opštine, za koje je raspisan tender, te čekamo da počnemo sa radovima. Kada budu završeni radovi na trgu, koji predstavljaju veću investiciju, više će oživeti i sam grad. Ovakvi prostori olakšavaju ljudima uspostavljanje kontakata, jednako kao što ovi mali trgovi oplemenjuju prostor i unapređuju život sugrađana. Vodimo računa o izbalansiranom razvoju opštine Lazarevac. Osim ovih projekata, današnji sastanak je išao u dva pravca. Pre svega govorilo se o unapređenju i ulepšavanju života u centralnom gradskom jezgru, ali takođe se vodi računa i o izgradnji kanalizacije, vodovoda i puteva u rubnim delovima opštine – rekao je Radojičić.

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević istakao je da se očekuje nastavak radova na izgradnji garaže ispod „Erca”, koja će se prostirati na četiri nivoa, a na vrhu će biti „Pijaca” trg sa 92 parking mesta.

– Sledi početak radova na platou ispred zgrade Opštine Lazarevac, gde će biti i podzemna garaža. Realizacijom ovih projekata i izgradnjom staza u pešačkoj zoni, značajno ćemo izmeniti izgled gradskog jezgra – objasnio je Stević.

Prema njegovim rečima, u toku su radovi na kanalizacionoj mreži, infrastrukturi i vodosnabdevanju u prigradskim naseljima. Osim toga, 12 seoskih mesnih zajednica dobiće igrališta za decu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana