Gradonačelnik Šapić poželeo uspeh učesnicima 11. kupa Matematičke gimnazije studio b

Objavljeno: 26.06.2023. 12:09 Izmenjeno: 26.06.2023. 12:09

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obratio se prisutnima na svečanom otvaranju Jedanaestog kupa Matematičke gimnazije i tom prilikom poručio da će đaci ove elitne beogradske škole jednoga dana voditi ovu zemlju i ovaj grad. Gradonačelnik im je poželeo uspeh na tradicionalnom međunarodnom takmičenju, kao i da, kako je rekao, tri dana koliko traje takmičenje, kvalitetno provedu […]

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obratio se prisutnima na svečanom otvaranju Jedanaestog kupa Matematičke gimnazije i tom prilikom poručio da će đaci ove elitne beogradske škole jednoga dana voditi ovu zemlju i ovaj grad.

Gradonačelnik im je poželeo uspeh na tradicionalnom međunarodnom takmičenju, kao i da, kako je rekao, tri dana koliko traje takmičenje, kvalitetno provedu zajedničko vreme, da se lepo druže sa talentovanim vršnjacima iz drugih zemalja i da im pokažu Beograd i sve ono što danas može da se vidi u srpskoj prestonici.

– Želim da vas jednog dana sačekamo na važnim mestima u Beogradu i Srbiji. Vi bi sutra trebalo da budete na našim mestima i da budete mnogo bolji i uspešniji nego što mi danas jesmo – istakao je gradonačelnik obraćajući se đacima.

Vršilac dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević rekao je da je cilj ovog skupa da podstakne razmenu ideja, te da među mladima popularizuje matematiku, fiziku, informatiku, ali i šah.

– O tome koliki je značaj matematike u oblasti nauke najbolje govori to da su upravo najveći uspesi našeg doba zasnovani na matematičkim formulama i algoritmima. Zbog toga je poznavanje i vladanje matematičkim veštinama ključno za budućnost. S ponosom mogu da kažem da Srbija tradicionalno neguje matematiku kao nauku i da ima veliki broj talentovanih učenika, da su naši učenici rame uz rame sa svojim vršnjacima iz čitavog sveta, a često i ispred njih. Nesumnjivo o tome svedoče brojni uspesi na međunarodnim takmičenjima na kojima svojim znanjem na najbolji način promovišu svoju školu, zemlju i svoj narod – poručio je ministar Milićević.

Direktorka Mirjana Katić je podsetila da Matematička gimnazija organizuje ovo takmičenje jedanaesti put.

– Okupili smo najtalentovanije učenike koji će se takmičiti u matematici, fizici i informatici, ali će prvi put igrati i šah. Sve što tokom 57 godina postojanja radimo u ovoj školi, promovišemo sada ovim takmičenjem. Suštinska ideja je da upoznate jedni druge, da podelite svoje talente, družite se i uživate u našem gradu i našoj zemlji. Sve one koji su danas sa nama povezuje mladost, talenat i ljubav prema nauci – rekla je Mirjana Katić.

Kup Matematičke gimnazije je međunarodno takmičenje mladih matematičara, fizičara i informatičara. Na ovom takmičenju učestvovaće stotinak takmičara iz Hrvatske, Rumunije, Slovenije i Srbije.

Kup Matematičke gimnazije svečano je otvorio v.d. ministra prosvete Đorđe Milićević koji je na početku takmičenja poželeo svim učenicima puno uspeha. „Sama činjenica da učestvujete na 11. Kupu Matematičke gimnazije, koji je najveći skup ovakvog tipa u Srbiji i regionu govori koliko su danas ovde sa nama najbolji od najboljih. Cilj ovog skupa u organizaciji Matematičke gimnazije, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete i grada Beograda je da podstakne upravo razmenu ideja i popularizuje matematiku, fiziku, informatiku, ali i šah među mladima“, dodao je on. Milićević je podsetio koliki je značaj matematike, jer su upravo najveći uspesi zasnovani na matematičkim formulama i algoritmima i da je zbog toga poznavanje i vladanje matematičkim veštinama ključ za budućnost. „Sa ponosom mogu da kažem da Srbija tradicionalno neguje matematiku kao nauku i da ima veliki broj talentovanih učenika koji stoje rame uz rame sa učenicima iz drugih zemalja, a često i ispred njih o čemu svedoče brojni uspesi, a na taj način promovišu svoju školu i zemlju“, dodao je on. Milićević je istakao da je važno da se mladi i dalje usavršavaju i da uče , a da u tome imaju podršku nastavnika i Ministarstva prosvete. Matematička gimnazija nosi status škole od posebnog nacionalnog značaja, naglasio je on. U cilju podsticanja najboljih učenika i studenata da nastave školovanje sa najboljim uspehom svake godine Milićević je dodao da Ministarstvo prosvete raspisuje konkurse za različite stipendije, a cilj Ministarsva je da obezbedi i najbolje uslove za učenike i nastavno osoblje. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić na ceremoniji otvaranja je istakao da su mladi budućnost naše zemlje. „Želim da lepo prodete ova tri dana, da se družite sa svojim drugarima, da budite ovako pametni. Da provedete vaše drugare kroz Beograd, da im pokažete grad i da vas jednog dana sačekamo na našim mestima u ovom gradu i zemlji, jer vi ste ti koji treba sutra da budete na našim mestima. Neka vam je sa srećom ovo takmičenje“, poručio je gradonačelnik. Direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić zahvalila je svim profesorima i učenicima na organizovanju ovog Kupa i poželela gostima dobrodošlicu. Ona je rekla da su maj i jun doneli tugu i strah, ali da joj je drago kada vidi kao jutros mlade, nasmejane i talentovane učenike koji su došli u Beograd da pokažu koliko su talentovani iz matematike, fizike i informatike i da prvi put na tamičenju igraju šah. „Taklo da sve što radimo već 57 godina u ovoj školi i što organizujemo ovo takmičenje već 11 godina ima smisla“, istakla je direktorka. Ona je dodala da je suštinska ideja takmičenja da se učenici međusobno upoznaju i da podele znanje i talenat. „Ne zaboravite, ono što nas čini različitim, to je naravno nepromenljivo, ali ono što je suštinski isto u nama je da treba da negujemo ono što nas je danas ovde povezalo – to su mladost, talenat i nauka“, poručila je ona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 18°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 27°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana