Gradonačelnik primio delegaciju Udruženja izbeglih i raseljenih lica Beoinfo

Objavljeno: 30.07.2019. 16:18 Izmenjeno: 30.07.2019. 21:08

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ugostio je delegaciju Koordinacije udruženja izbeglih i raseljenih u Republici Srbiji povodom obeležavanja 24 godine od stradanja i progona Srba u hrvatskoj akciji „Oluja”. 

Predstavnici ovog udruženja Nenad Abramović i Milan Žunić iskoristili su priliku da gradonačelniku uruče plaketu kao vid zahvalnosti za podršku koju je Grad Beograd pružio u organizaciji jubilarne desete manifestacije „Krajiške igre, pesme i običaji – Busije 2019”, koja je održana 23. juna povodom Svetskog dana izbeglica.

Prvi čovek Beograda istakao je da događaj „Busije 2019” doprinosi promociji  krajiške kulture, običaja i da predstavlja svojevrstan vid povezivanja ljudi koji su se u Beograd doselili sa prostora nekadašnje Srpske Krajine ili su na bilo koji način emotivno vezani za ovaj kraj. On je dodao da će grad nastaviti da podržava manifestacije ovog i sličnog karaktera.

Povodom obeležavanja 24 godine od akcije „Oluja”, koja se ove godine na inicijativu predsednika Srbije održava u Krušedolu, gradonačelnik Radojičić je pohvalio to što se već godinama unazad ovaj datum obeležava u različitim gradovima Srbije, koji su kao i Grad Beograd raširenih ruku dočekali naše sunarodnike i pomogli im da započnu novi život.

– Bliži se 4. avgust, dan kada obeležavamo datum  vezan za progon i stradanje našeg naroda. I ove godine ćemo sećanjem na taj događaj pokazati da nismo, niti ćemo ikada zaboraviti tragediju koju je nedužno srpsko stanovništvo doživelo napuštajući svoja ognjišta i da i dan-danas, nakon više od dve decenije, osećamo večnu bol prema tragično nastradalim Srbima, ali i posledice koje je ova akcija nanela građanima, prisiljavajući ih da u jednom danu ostave sve ono što su godinama gradili i stvarali – rekao je gradonačelnik.

Radojičić je podsetio da u Beogradu živi više od 200.000 izbeglih sa teritorije Hrvatske, da Grad Beograd razume njihove potrebe, poznaje njihove probleme i da je grad usmeren da im obezbedi uslove za kvalitetan život.

– Grad Beograd nastoji da pomogne građanima koji su bili primorani da napuste svoje domove i u Beogradu potraže priliku za srećniji život. Svestan sam da je jedan od najvažnijih uslova za to obezbeđivanje krova nad glavom u našem gradu, te smo u junu zajedno sa Vladom RS i uz pomoć Evropske investicione banke podelili ključeve novih stanova za 270 porodica izbeglih sa teritorije Republike Hrvtaske i BiH u naselju Kamendin. Svesni smo da i dalje postoji blizu 7.000 lica na teritoriji Beograda bez rešenog stambenog pitanja i idemo ka tome da ovaj broj smanjujemo, a prvi korak ka tome je dodela još 133 stana na Novom Beogradu i još 250 u Borči, koji će biti useljivi 2021. godine – pojasnio je Radojičić.

Predstavnici udruženja izbeglica pozvali su gradonačelnika na parastos srpskim žrtvama koji će se održati u petak u Crkvi Svetog Marka u 10.30 časova i istakli da im znači podrška gradonačelnika Beograda u događajima koje organizuju.

– Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić nizom svojih aktivnosti pokazao je da se trudi da izbeglom stanovništvu obezbedi uslove za kvalitetan i rasterećen život u Beogradu. Znači nam podrška koju dobijamo od Grada Beograda, jer nam time grad pokazuje da duboko ceni našu kulturu i običaje. Nadamo se da će u budućnosti biti više događaja kao što su „Krajiške igre, pesme i običaji – Busije” i da će se i druge institucije uključiti u njih – rekao je Nenad Abramović iz ovog udruženja.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana