Gradonačelnik Aleksandar Šapić: Sledeće godine u planu projekti koji će promeniti sliku grada tanjug

Objavljeno: 01.01.2023. 06:57 Izmenjeno: 01.01.2023. 06:57

Za doček Nove 2023. godine  očekuje veliki broj stranaca u Beogradu, a ističe da su hotelski kapaciteti popunjeni.

foto tanjug

 

Sledeće godine planirana je rekonstrikcija za novih 100 ulica među kojima su i veliki bulevari, rekao je za Tanjug gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

–  Od većih ulica biće rađena Višnjička ulica na Paliluli, potpuno rekonstruisana  Glavna u Zemunu, produžen Bulevar Zorana Đinđića do Vladimira Popovića gde ćemo pokušati da premostimo čep koji se stvara kod Tržnog centra “Ušće“ – rekao je Šapić.

Najavio je da će biti rađena i velika petlja, kao i novi most gde bi se dobio potpuno novi bulevar.

– Bulevar Nikole Tesle će se povezati sa Ulicom Vladimira Popovića. Čistimo  staru fabriku „Rade Končar“. Pokušaćemo sledeće godine i Grčku ulicu na Bežanijskoj kosi da povežamo sa Surčinskom, da Surčinci kada žele da idu u grad ne moraju da se spuštaju na bežanijske blokove“, rekao je  gradonačelnik.

Šapić je najavio  i rekonstrukciju Drajzerove ulice, kao i izgradnju novih garaža.

– Brankov most smo ove godine sredili, promenili smo nekoliko stubova osveteljenja koji su korodirali i bio je veliki rizik da se sruše ukoliko dođe do neke oluje. Na samom Brankovom mostu nismo mogli da radimo, jer je tu čelična konstrukcija i ona iziskuje druge temperature pa ne može u toku zime da se radi – objasnio je Šapić.

On je najavio veliku rekostrukciju Brankovog mosta, ali je dodao da se za sada ne zna tačno kada će se sa njom početi.

Gradonačelnik je objasnio da kada novi Savski most bude napravljen, kao i novobeogradska petlja, ali i tunel pored Ekonomskog fakulteta koji će da  poveže čitavu levu obalu Dunava, Beograd više nikada neće biti isti.

– Gužve u saobraćaju će rešiti metro, a ovo će značajno smanjiti ne samo gužve, već i zagađenje u centru grada. Tunel će da smanji zagađenje u centru Beograda za 12 do 14 odsto.  Ovo je kapitalni projekat i radi se zajedno sa Republikom koja daje najveći deo sredstava – rekao je Šapić.

Govoreći o novom Savskom mostu rekao je da je on veoma značajan za Beograd i Beograđane.

– Onog momenta kada dobijemo novi most sa četiri trake sa tranvajem koji ide kroz sredinu, sa biciklističkim i i pešačkim stazama, veliki bulevar kada pređete most i kada se napravi velika petlja to će saobraćajno promeniti sliku grada – precizirao  je gradonačelnik Šapić.

On se osvrnuo i na beneficije da vrtići budu besplatni i da učenici u osnovnim i srednjim školama dobiju besplatne udžbenike istakavši da veruje da to znači dosta za porodični budžet Beograđana.

– Mislim da Beograđani mogu da računaju da im je njihov grad obezbedio pre svega besplatan vrtić,  ali i pomogao kod kupovine knjiga za đake, što za mnoge predstavlja veliki izdatak svakog septembra“, naveo je Šapić.

Podsetio je da je doneta skupštinska odluka da svi osnovci i srednjoškolci dobiju svake godine besplatan novi komplet udžbenika, a ne kao do sada samo prvaci ili neka odeljenja.

Podsetio je i da su ove godine prvi put podeljeni vaučeri čiji cilj je takođe bio da rasterete decembar koji takođe, kako je rekao, opterećuje zbog novogosišnjih praznika.

– Ovo je pravac kojim želimo da idemo i zato smo ga nazvali „briga o ljudima“  što ne znači da nećemo nastaviti privredni, infratsrukturni i turistički razvoj Beograda.  Mislim da smo to pokazali u poslednjih tri, četiri meseca gde smo rebalansom budžeta ubacili 45 ulica u Beogradu koje smo rekonstuisali i presvukli i sve to uradili u rokovima možda prvi put u poslednjih 20 godina –  naveo je prvi čovek prestonice.

Govoreći o aktuelanoj energetskoj krizi , Šapić je rekao da će se gradska vlast truditi da Beograđani ne budu izloženi velikim troškovima.

– Imamo zahtev od elektrana za poskuljenje grejanja, koje plaćaju skuplje gas. Mi ćemo se truditi da i ako bude poskupljenja, a ono bude samo par  procenata, da ga građani praktično i ne osete – rekao je gradonačelnik.

Komentarišući stanje u Gradskom saobraćajnom preduzeću i manjak vozača, on je kazao da je broj „vozača na granici“ i da rade šest dana nedeljno mada bi trebalo pet.

– Vozači u GSP će od Nove godine imati prosečnu platu 100.000 dinara, obećao sam to pre par meseci i dolazimo do toga – naveo je i dodao da se grad trudi da obezbedi što je moguće bolje uslove.

Za doček Nove 2023. godine  očekuje veliki broj stranaca u Beogradu, a ističe da su hotelski kapaciteti popunjeni i da je sve spremno za najluđu noć uključujući i binu ispred Skupštine Srbije.

– Bina nikada ovako nije izgledala, ovaj doček smo odlučili da posvetimo mladima – zalljučio je gradonačelnik Šapić.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana