Grad Beograd odao počast Karađorđu i ustanicima Beoinfo

Objavljeno: 13.12.2017. 14:09 Izmenjeno: 13.12.2017. 14:09

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović položio je danas, u ime Grada Beograda, venac na spomenik voždu Karađorđu, na Svetosavskom platou, povodom obeležavanja godišnjice oslobođenja Beogradske varoši u Prvom srpskom ustanku. 

Mladenović je tom prilikom podsetio da je današnji dan jedan od najznačajnijih u novijoj srpskoj i beogradskoj istoriji, te da je 1806. godine vojska ustanika sa Karađorđem Petrovićem na čelu oslobodila Beogradsku varoš. Nakon samo nekoliko meseci osvojena je i Beogradska tvrđava, a Beograd je posle tri i po veka ponovo postao srpski grad.

– Ustanici su iz Beograda vodili dalje aktivnosti za oslobađanje Srbije, istovremeno uspostavljajući novu vlast. Našem glavnom gradu ovaj datum je veoma važan. Svake godine odajemo počast i zahvalnost svim ljudima koji su dali život za slobodu Beograda i doprinos u uspostavljanju nove srpske države početkom 19. veka – naglasio je za Beoinfo Mladenović.

Zamenik gradonačelnika naročito je istakao važnost Karađorđa, pod čijim vođstvom su ustanici ušli u varoš, i to na lokaciji gde se danas uz mnogo simbolike nalazi njegov spomenik.

– Podsećamo Beograđane da treba da se sećaju Karađorđa i njegovih ustanika i da ih nikad ne zaborave – poručio je Mladenović.

Karađorđe i ustanici dugo su planirali ovaj napad, zbog čega je opsada Beograda 1806. primer dobro organizovane oslobodilačke bitke u istoriji naše borbe protiv turske vlasti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana