Grad Beograd izvršio kontrolu svih privatnih domova za stara lica Beoinfo

Objavljeno: 02.04.2020. 09:21 Izmenjeno: 02.04.2020. 09:21

Grad Beograd izvršio je kontrolu 152 privatna doma za stara lica, koliko ih je registrovano na teritoriji Beograda, izjavio Goran Vesić.

– Na teritoriji našeg grada postoji 152 licencirana privatna doma za stara lica. Grad Beograd nema nikakvu nadležnost nad ovim domovima, ali ne interesuje me nadležnost kada se borimo protiv epidemije kojoj su posebno izloženi naši najstariji sugrađani. Obišli smo 132 doma za stara lica, dok je 20 domova prestalo sa radom. U domovima koji rade nalazi se 4.583 korisnika – izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda.

On je dodao da se, osim toga, u Gerontološkom centru Beograd u četiri smeštajna objekta nalazi 1.156 seniora.

– Izveštaj je već danas prosleđen premijerki Ani Brnabić, ministru zdravlja Zlatiboru Lonačaru i ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranu Đorđeviću. Utvrđeno je stanje koje se tiče zaštitne opreme u svakom privatnom domu za stara lica, a Grad Beograd je predložio da zdravstvenu kontrolu nad ovim domovima preuzmu lokalni domovi zdravlja. Mi ćemo sa svoje strane, preko opštinskih štabova i volontera pomoći privatnim domovima za stara lica da održe potpunu izolaciju koja je propisana za lica starija od 65 godina. Naša najvažnija bitka u Beogradu vodi se da zaštitimo stara lica u staračkim domovima. Grad Beograd usko će sarađivati sa Vladom Republike Srbije i nadležnim ministarstvima, kako bi se naši najstariji sugrađani zaštitili – rekao je Vesić.

On je dodao da je većina domova za stara lica kupila na vreme zaštitnu opremu, sredstva za higijenu i uspostavila karantin. Međutim, ima i onih domova koji zaštitnu opremu imaju za narednih mesec dana, ali i onih koji to imaju za još manje od nedelju dana.

– Teška situacija, osim u staračkom domu „Doživeti stotu”, još je u jednom privatnom domu u kome trenutno boravi 20 korisnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana