Gojković: Srbija dobija Zakon o muzejskoj delatnosti Tanjug

Objavljeno: 31.03.2021. 11:55 Izmenjeno: 31.03.2021. 11:55

Mnistarka kulture i informisanja Maja Gojković poručila je u parlamentu da Srbija posle skoro pola veka dobija specijalizovan zakon o muzejskoj delatnosti.

Taj zakon će, kako je navela, unaprediti sistem zaštite kulturnog nasleđa i istakla je da muzeji predstavljaju mesto istorijskog pamćenja i imaju odlučujuću ulogu u očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta našeg naroda.

„Muzeji, muzejska građa su važni u čuvanju nacionalnog identiteta. Bez njih ne možemo razumeti svoju prošlost, ne možemo biti spremni za budućnost. Muzeji su riznica našeg blaga, deo obrazovnog procesa svih generacija, i mesta koja nam pružaju odgovore na brojna pitanja ali i ustanove kulture kojim se predstavljamo drugima. Zato je ovaj zakon od prioritetne važnosti za kulturu Srbije i pozivam vas da ga usvojite“, poručila je Gojković narodnim poslanicima.

Ministarka je naglasila da je na zakonu isključivo radila struka i Radna grupa koju je predvodila upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, kao i da „kada se polemiše o zakonu, ne polemiše se političkim vrhom Ministarstva kulture i informisanja, već sa strukom“.

Gojković je rekla da su održane javne rasprave u Novom Sadu, Nišu i Beogradu i da su određene primedbe koje su unapredile tekst zakona prihvaćene.

Ministarka je objasnila da je jedna od primedbi bila vezana za forimiranje Saveta za muzeje, novog tela koje će biti formirano pri Narodnom muzeju, i da je nakon javne rasprave dodatno definisan način izbora članova i uloga koju će imati to telo.

„Veliku pažnju privuklo pitanje matičnost, koja je ovim zakonom prvi put definisana, i naglasila da matičnost nikada nije postojala, pa ne može niko da tvrdi da mu je uzeta. Prvi put uveden termin teritoriujalno nadležan muzej“ kazala je Gojković.

Ministarka je objasnila da se Muzej naivne i marginalne umetnosti, republička ustanova kulture sa sedištem u Jagodini, po mišljenju struke, ne može posmatrati izdvojeno iz celine likovne umetnosti.

„Zbog toga ne postoji osnov za matičnost. Muzeju naivne i marginalne umetnosti nikda nije oduzeta matičnost jer ona nije ni postojala. Kao što ne postoji posebna matičnost za realizam, simbolizam ili neki drugi pravac likovne umetnosti, tako ne postoji za Muzej naivne i marginalne umetsnoti, uz sve pohvale za ono što muzej radi“ kazala je Gojković.

Ona je napomenula i da je Muzej Sprske pravoslavne crkve postojao u nacrtu zakona, kao i da je o tome razgovarala sa patrijarhom Porfirijem i da su se saglasili da je potrebno da se donese poseban zakon o muzejima SPC.

„Ne postoji samo muzeji u Srbiji, već i izvan zemlje, u Zagrebu, Sent Andreji, odnosno čitav sistem muzeja SPC“, rekla je ministarka i dodala da bi za ovaj deo istorijske i kulturne građe trebalo doneti potpuno novi zakon.

Gojković je ukazala da je odmah po stupanju na dužnost tražila da ustanove dostave podatke o izvršenim revizijama, što je jedan od osnovnih uslova za sagledavanje bogatstva koje naše ustanove čuvaju.

Gojković je predstavila i Predlog odluke o proglašenju stare i retke bibliotečke građe i ukazala da je na listi 720 knjiga i pozvala Skupštinu Srbije da ih proglasi za kulturna dobra od izuzetnog značaja, imajući u vidu njihov poseban značaj za nauku i kulturu, kao i zbog njihove unikatnosti i retkosti.

Precizirala je da je reč o knjigama pisanim rukom, odnosno štampanim u periodu od XIV do XVIII veka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana