Gojković sa gradonačelnicima o zaštiti dvoraca Tanjug

Objavljeno: 23.07.2021. 13:09 Izmenjeno: 23.07.2021. 13:09

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković održala je  sastanak sa gradonačelnicima i predsednicima opština koji na teritoriji svojih lokalnih samouprava imaju dvorce, vile i letnjikovce, u cilju očuvanja kulturne baštine.

Gojković je sa gradonačelnicima i predsednicima Sombora, Srpske Crnje, Bečeja, Novog Bečeja, Vrbasa, Temerina, Sečnja, Bačke Palanke, Beočina, Futoga, Vršca, Banje Koviljače, Aranđelovca, Chuprije i Vrnjačke banje razgovarala o mogućnostima rekonstrukcije objekata, kao i o utvrđivanju njihove namene.

Gojković je ovom prilikom istakla da je projekat pokrenut kako bi se sagledalo stanje dvoraca, vila i letnjikovaca koji imaju veliki potencijal i čijom obnovom i utvrđivanjem namene bi se stvorili uslovi za dalji razvoj kulturnih sadržaja i turizma.

Gojković je takođe naglasila da će uz ekspertsku pomoć Francuske biti napravljena studija izvodljivosti za 25 objekata, nakon čega će ceo proces biti pokrenut.

Radna grupa Ministarstva kulture i informisanja prethodno je popisala 118 takvih objekata koji su spomenici kulture ili se nalaze u statusu pod prethodnom zaštitom, a od ukupnog broja 82 su u državnoj svojini, od kojih se velika većina nalazi u lošem stanju.

Nakon popisivanja dvoraca, vila i letnjikovaca formirana je i Radna grupa Vlade Srbije za analizu utvrđenog stanja pregledanja namene i korišćenje objekata, koju čine predstavnici resora kulture, turizma, građevine i privrede, a koja će analizirati utvrđena stanja, predložiti namene i korišćenja ovih objekata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana