Gojković: Nastavljamo sednicu, preovladao interes države Tanjug, Studio B

Objavljeno: 08.12.2017. 19:00 Izmenjeno: 08.12.2017. 20:05

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković najavila je da će sednica na kojoj se raspravlja o predlogu budžeta za 2018. godine danas biti nastavljena jer je prevladao interes države i građana.

Gojković je na konferenciji za novinare, nakon koje je nastavljena sednica, kojoj prisustvuje i premijerka Ana Brnabić, rekla da u svoje i ime većine poslanika osuđuje nasije koje se, kaže po ko zna koji put dešava u skupštini.

„Dok većina poslanika pokušava na ozbiljan način predstavlja građane koji su nas izabrali i koji ozbiljno raspravljaju o važnim zakonima, danas smo nakon mučnih scena u prepodnevnom delu sednice kojoj je predsedavao Vladimir Marinković imali još gori nastavak u poslepodnevnom delu sednice kojom je predsedavao Ðorđe Milićević“, rekla je ona.

Objasnila je da je poslanik DS Balša Božović prišao Milićeviću i izgovorio rečenicu koja je zgrozila sve ministre i nju kao predsednicu rekavši: „Nemoj da ti zavarim šamarčinu“

„Posle Dveri koje su ušle nasilno u kabinet, maltretirali zaposlene, i na kraju mi nanelu povrede koje je videla javnost, posle tuče novinara TV Pink, posle onoga što svaki dan doživljavamo jer nekoliko poslanika DS i Dveri maltretiraju čitav saziv i ne zdovoljavaju da ovaj dom bude pravi predstavnički, treba da se zapitamo koga oni to predstavljaju u našem društvu“, rekla je ona.

Istakla je da kultura nasilja, psovke, tuče, udarci, fizički napadi znači da ne postoji snaga argumenata nego da su presli na otvoreno nasilje.

Ipak je, kaže, prevladao interes građana da se sednica nastavi, da se pokuša da se na najozbiljniji način razmotri najvažniji zakon, a to je budžet za 2018. godinu.

To je naša dužnost, bez obzira na to kako se ponaša mala grupa poslanika, navela je Gojković.

Potpredsednik Skupštine Srbije i šef poslnika SPS Ðorđe Milićević rekao je da nikada kao predsedavjući nije povredio ugled skupštine i da nikada nije povredio nijednog poslanika ni vlasti, ni opozije.

„Kao predsedavajući uvek sam se zalagao za debatu i otvoreni dijalog, nikada nisam imao dvostruke aršine, ali mora da postoji prag tolerancije i kulture koji niko ne sme da pređe:, objasnio je Milićević.

On je rekao da je napravio dvominutnu pauzu na sednici da bi objasnio poslanicima da je važno da se nastvai argumentovana rasprava o zakonima važnim za građane budući da se veliki broj poslanika i vlasti i opozicije prijavio za reč po povredi Poslovnika.

„Šta je rečeno govore beleške, izrečeno govori o onima koji su to izrekli, Snaga sile nikada ne može biti jača od snage argumenata. Nasilje neće pobediti institucije, nastavićemo odgovorno i posvećeno da obavljamo posao u interesu građana“, naglasio je Milićević.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović rekao da je ta stranka najoštrije osuđuje nasilje koje je pokušano da poslanika DS prema Milićeviću.

Naveo je da je u Srbiji od 2016. godine na delu kontinuirano verbalno i fizičko nasilje onih koji su izgubili izbore i onih koji nasiljem pokušavaju da blokiraju rad parlamenta.

„Odlučili smo da nastavimo sednicu i završimo načelnu raspravu, jer nećemo dozvoliti da nas spreče da donesemo budžet koji je razvojni i koji će omogućiti dalji razvoj, veće penziej i plate i koji će trasirati bolju budućnost za nas i našu decu“ rekao je Martinović.

Vladajuća većina će, kako je rekao, uprkos skoro nemogućim uslovima rada nastaviti sednicu i pozvao je sve poslanike koji podržavaju vladu da uđu u skupštinsku salu i nastave rad i da pokažu da oni koji nemaju podršku u narodu ne mogu nasiljem da spreče Srbiju da ide krupnim koracima napred.

Наставак Пете седнице Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2017. години 08.12.2017. 

Prekinuta sednica; Gojković: Nema uslova za rad

Predsednica parlamenta Maja Gojković prekinula je danas sednicu Skupštine Srbije navodeći da nema uslova za dalji rad.

“Nema uslova za rad, razgovaraćemo kako da nastavimo sednicu, u koliko sati, kog dana, videćemo”, rekla je Gojković.

Ona je prekinula sednicu nakon što su izrečene dve opomene poslaniku DS Balši Božoviću jer je predsedavajućem Ðorđu Milićeviću, kako je mnavela Gojković, rekao „hoćeš da ti zalepim šamaračinu“.

Gojković je rekla da je proverila šta je Božović tačno rekao Milićeviću te navela da mu je rekao: „hoćeš da ti zavarim šamaračinu“ i da su to čuli svi za predsedavajućim stolom.

„Nakon ovakvog događaja treba da prekinemo današnji rad, da vidimo kako da nastavimo u ovoj atmosferi, posebno što poslanice DS negiraju i pravdaju ovo što je Božović uradio“, kazala je Gojković nakon obraćanja poslanica DS Aleksandre Jerkov i Maje Videnović.

Podsetila je i na fizički napad poslanika Dveri na nju u kabinetu predsednice.

„(Predsedavajući) Vladimir Marinković je danas doživljavao linč. Evo kako se završilo sa trećim predsedavajućim. Ne možemo da urazumimo nekoliko poslanika opozicije koji opravdavaju takvo ponašanje, a najveći su im argumenti psovke i maltretiranje“, rekla je Gojković.

Dodala je da je nekoliko psolanika očigledno rešilo da maltretira sve ostale i upitala: Šta je sledeće?

„Da neko ovde prođe i da stvarno nekom zavari šamarčinu. Ne može u ovakvim uslovima da se radi“, ocenila je.

Božoviću je opomenu prethodno izrekao i predsedavajući Ðorđe Milićević pošto je odredio dvominutnu pauzu.

Milićević je Božoviću izrekao opomenu zato što je prišao stolu predsedavajućeg negodujući jer mu je, kako tvrdi, predsedavajući oduzeo reč.

Milićević je za Tanjug rekao da je zbog velikog broja prijavljenih poslanika koji su se javili po povredama Poslovnik odlučio da odredi dvominutnu pauzu kako bi se poslanici vratili raspravi o predloženom budžetu.

Nakon toga je, dodaje, usledilo negodovanje Božovića koji je tvrdio da mu je oduzeta reč.

Božović: Gojković iznela brutalne neistine

Poslanik DS Balša Božović kaže da je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković iznela brutalne neistine koje je navela kao razlog za opomenu koju mu je izrekla.

Božović je na konferenciji za novinare u parlamentu kazao da apsolutno nije istina da je potpredsedniku Ðorđu Milićeviću rekao da će mu udariti šamar i objasnio da je pre određivanja pauze on tražio od Milićevića praVo na repliku koju nije dobio, a imao je, kaže, pravo.

„Milićeviću je i Vjerica Radeta rekla – jeste, Božović je pomenut, ima pravo na repliku. On je sve to negirao jer mu je (Aleksandar) Martinović pokazivao da mi ne da pravo na repliku. Onda sam podigao Poslovnik da se pozovem na svoje pravo. Odredio je pauzu i rekao mi da mi neće dozvoliti da govorim“, rekao je Božović.

On je objasnio da je u pauzi prišao Milićeviću da ga pita zašto mu nije dozvolio da govori, a da je onda ušla Gojkovićeva, iako je bila pauza, koja nije vodila sednicu i rekla u mikorofon „Božović je rekao da će udariti šamar Milićeviću“, što, dodao je, apsolutno nije istina.

„Nije prvi put da Maja Gojković govori tako brutalne neistine, to je govorila čak i kada je bio neki napad na nju koji je izmislila, dakle stvar je potpuno jasna, bila je pauza, ona nije vodila sednicu, ušla je i izmislila, rekla u mikrofon i odlučila da mi da drugu opomenu“, rekao je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana