Galenika proizvela 372.000 tableta leka hlorokin Tanjug

Objavljeno: 20.04.2020. 09:41 Izmenjeno: 21.04.2020. 09:28

Galenika proizvela 372 hiljade tableta leka hlorokin, koji je ključan u borbi protiv Kovida-19, što je dovoljno za potrebe Srbije, kaže direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Galenika je proizvela 372.000 tableta leka hlorokin, koji se koristi u lečenju kovid-19 pacijenata, kaže direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić i dodaje da su te količine dovoljne za potrebe naše zemlje i da sada „možemo da se opustimo“.

Navodi da je iz Kine u četvrtak stiglo 160 kilograma supstance, da je Galenika za kratko vreme uspela da se organizuje i da počne sa proizvodnjom.

„Lek je ključni lek u lečenju kovid pacijenata i već krajem februara našao se u terapijskim protokolima svih zemalja sveta. Koristi se za lečenje reaumatidnog artritisa i sistemskog lupusa. Sa pojavom pandemije sačekao nas je novi scenario, a to je zabrana uvoza od zemalja iz kojih smo regularno uvozili lek“, kaže Škodrić.

Navodi da je jedini izlaz bio sopstvena proizvodnja, da je Galenika izašla u susret i za kratko vreme uspela da uveze supstancu i proizvede lek. „Leka sada ima sasvim dovoljno, sada možemo da se opustimo i da budemo mirni. Sada smo osigurani“, naglasila je ona i dodala da je centralizovana raspodela svih lekova koji se koriste u kovid terapiji, uključujući i lek hlorokin.

„Tako smo obezbedili da sve bolnice dobiju kontinuiranu terapiju, a ne da bude princip ko pre do leka njegov lek. Hlorokin se koristi u terapiji kod svih pacijenata koji ispunjavaju uslove za bolničko lečenje. Daje se na nalog lekara specijaliste i strogo kontrolisano kao i svi lekovi ima neželjene efekte. Nikako ne sme na svoju ruku da se uzima“, naglasila je ona za TV Pink.

Govoreći o terapiji krvnom plazmom ona je rekla da to nije samostalna terapija, nikako se ne primenjuje izolovano, već u kombinaciji sa drugom terapijom.Podseća da krvnu plazmu mogu da daju svi koji su ozdravili, da je davanje dobrovoljno, a metoda bezbedna.Krvna plazma se za sada uzima u Institutu za transfuziju krvi u Beogradu, a od sledeće nedelje planitrano je da počne i u KC Vojvodina.

„Davaoci mogu biti svi rekonvalescenti koji su imali dva testa negativna, imaju 18 do 60 godina, ne sme da imaju hronična obolenja, ne mogu da imaju ispod 60 kilograma, svi brisevi moraju da budu negativni, krvna slika i biohemijska analiza u referentnim vrednostima“, naglasila je ona.

Prvi pacijent koji je ozdravio od kovid 19, već je dao plazmu, a još sedam ljudi bilo je na informativnom razgovoru, dok se do kraja nedelje očekuje još 30.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana