Forenzičari analiziraju uzrok smrti čileanskog nobelovca Pabla Nerude

Objavljeno: 25.02.2016. 10:46 Izmenjeno: 25.02.2016. 10:46

Medjunarodni tim forenenzičara analiziraće posmrtne ostatake čileanskog nobelovca i pesnika Pabla Nerude kako bi se utvrdio tačan uzrok njegove smrti, saopšteno je danas.

Čuveni pesnik umro je nakon državnog udara 1973. godine koji je predvodio general Augusto Pinoče. Spekulisalo se da su Nerudu otrovali agenti desničarske diktature, prenosi agencija AP.

Eshumacija njegovih posmrtnih ostataka sprovedena je 2013. godine, ali toksikoliške analize nisu pokazale tragove toksičnih agenata u kostima.

Uprskos tome, Vlada u Čileu saopštila je 2015. godine da je „moguće i vrlo verovatno da je treća strana odgovorna za Nerudinu smrt“.

U saopštenju je naglašeno da zaključak još nije donesen, jer se čekaju rezultati stručnjaka.

Ostaci njegovih kostiju i zuba biće analizirani u DNK centru kanadskog univerziteta „Mek Master“ i na odeljenju za sudsku medicinu u Kopenhagenu.

Panel stručnjaka fokusiraće se na pronalaženje patogene bakterije koja je mogla da dovede do smrti čuvenog pesnika, što će pomoći da se razreši misterija stara više od 40 godina.

Pretpostavlja se da je Neruda, jedan od najvećih svetskih pesnika ljubavne poezije, koji je bio poznat i po svojim čvrstim komunističkim stavovima, umro od raka prostate samo nekoliko dana nakon vojnog udara 11. septembra 1973. godine, kada je svrgnut sa vlasti čileanski socijalistički predsednik Salvador Aljende i uspostavljena diktatura Augusta Pinočea.

Smatra se da je tokom 17 godina diktature ubijeno oko 3.000 ljudi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana