Filmovi o velikanima kinematografije na 70. Martovskom festivalu studio b

Objavljeno: 25.03.2023. 10:07 Izmenjeno: 25.03.2023. 10:07

U pitanju su svetska premijera ostvarenja „Skriveno lice jugoslavenskog filma“ Dejana Vlaisavljevića Nikta i regionalna premijera filma „Dani od snova“ Momira Matovića.

Na jubilarnom, 70. Martovskom festivalu publika će imati priliku da pogleda dva dokumentarna filma o nekim od velikana kinematografije sa prostora nekadašnje Jugoslavije. U pitanju su svetska premijera ostvarenja „Skriveno lice jugoslavenskog filma“ Dejana Vlaisavljevića Nikta i regionalna premijera filma „Dani od snova“ Momira Matovića.
„Skriveno lice jugoslavenskog filma“ (2022. / 93’ / Srbija, SAD / produkcija MONTAGE, Beograd; REMAINING LIGHT, SAD) je dokumentarni film o Jovanu Jovanoviću (1940-2022), snimljen povodom ponovne premijere filma „Mlad i zdrav kao ruža“ (1971) na 34. FEST-u, 2006. godine u Beogradu. Biće prikazan na 70. Martovskom festivalu 29. marta od 17 časova u sali Amerikana DOB.

Scenario, režiju i montažu potpisuje Dejan Vlaisavljević Nikt. Rođen je 1967. godine u Beogradu. Učenik Miroslava Bate Petrovića i Jovana Joce Jovanovića, filmom je počeo da se bavi 1982. Obrazovan je na klasičnom Holivudu i klasičnom avangardnom filmu, u Jugoslovenskoj kinoteci i drugim svetskim kinotekama. Bavi se muzikom i transmedijalnim performansom. Autor je brojnih alternativnih filmova, muzike za film, rok albuma i stripova. Živi u SAD.

„Dani od snova“ (2022. / 98’ / Crna Gora), scenariste, reditelja i direktora fotografije Momira Matovića, snimljen je u produkciji MFILM Podgorica i Filmskog centra Crne Gore. Govori o Vlatku Giliću, Predragu Golubović i Živku Nikoliću, ličnostima poniklim u Crnoj Gori, koji su prihvatanjem filma kao životne sudbine, dosledno, stvaralački autoritativno, poetski, metaforično… oslikali jedan čudesan životni splet svakodnevice, ne samo u Crnoj Gori, nego svuda oko nas. Ovaj film je jedinstven pokušaj da njihov stvaralački opus, veoma značajan za crnogorsku i kinematografiju uopšte, ukaže i podseti na dramaturgiju života, na oživljen život, na potkazivanje života, u umetnosti često prisutno, ali i zaboravljeno. Film će biti prikazan u okviru „Regionalne panorame“ na 70. Martovskom festivalu, 29. marta od 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Momir Matović  je rođen 1951. u Titogradu (Podgorica), Republika Crna Gora. Završio je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, Grupa za filmsku kameru. Jedan je od najpoznatijih crnogorskih i sveskih autora u oblasti dokumentarnog i kratkog filma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Grmljavina

Trenutna temperatura 24°C

Grmljavina

Petak
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 18°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana