Festival nauke u 16. izdanju od 17. do 19. maja na Beogradskom sajmu tanjug

Objavljeno: 15.05.2023. 11:53 Izmenjeno: 15.05.2023. 11:55

Besplatno održavanje Festivala nauke za sve posetioce omogućeno je zahvaljujući donacijama mnogih kompanija i pojedinaca koji su se u izuzetno kratkom roku odazvali na apel za pomoć.

Festivala nauke u svom 16. izdanju biće održan u novom terminu od 17. do 19. maja na Beogradskom sajmu, besplatno za sve posetioce, saopšteno je iz direkcije. Programi manifestacije će se odvijati u Hali 4 i biće otvoreno svakog dana od 10 do 18 časova. “Mišljenja smo da je u ovom trenutku neophodno deci pružiti podršku kroz manifestaciju koja je oduvek težila promociji i popularizaciji nauke, kao i naučnog načina razmišljanja kao osnovnih vrednosti jednog društva”, istakli su iz organizacije festivala, povodom nedavnih tragedija – masovnih ubistava koji su se desili u Beogradu i Mladenovcu početkom maja. Tim povodom je 16. edicija Festivala nauke naravno morala biti odložena, a originalno je planirana za 4. maj. Većina programskih celina najavljenih za originalni termin biće održana u punom kapacitetu zahvaljujući velikom entuzijazmu preko 1.300 učesnika iz 52 naučne i obrazovne institucije. Festival nauke će, u saradnji sa Filozofskim fakultetom i katedrom za psihologiju, organizovati i psihološke radionice i predavanja. Besplatno održavanje Festivala nauke za sve posetioce omogućeno je zahvaljujući donacijama mnogih kompanija i pojedinaca koji su se u izuzetno kratkom roku odazvali na apel za pomoć.

U Italijanskom kulturnom Institutu u Beogradu potpisani su Memorandumi o razumevanju između Nacionalnog istraživačkog saveta Italije(CNR) i Univerziteta Beograd, BioSensa i Instituta za veštačku inteligenciju Srbije. U prisustvu ministarke za nauku i tehnološki razvoj Jelene Begović, ugovore su potpisali Aleksandra Stela iz CNR, prorektor za nauku Univerziteta u Beogradu, direktor Instituta BioSensa Vladimir Crnojević i direktor Instituta za veštačku inteligenciju Srbije Dubravko Ćulibrk. Potpisivanje je upriličeno u okviru konferencije „Jačanje naučne saradnje“ koju je organizovala Ambasada Italije u Srbiji. Ministarka Begović je istakla da potpisivanje tih memoranduma produbljivanje ionako jako dobru naučnu saradnju Srbije i Italije. „Na Horizont 2020, sedmogodišnjem istraživačkom programu, Italija je bila drugi najčešći partner naših naučnika, posle Španije. To govori o uspostavljenoj vrlo snažnoj mreži i saradnji sa Italijom koja nam pruža veliku podršku i u istraživanjima i oko infrastrukture, opreme i ekspertize. Mislim da je ovo sjajan događaj i prilika da produbimo tu saradnju“, rekla je Begović. Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori istakao je da je ovo veoma važan događaj za naučnu saradnju Srbije i Italije. „Prošlog marta organizovali smo u Beogradu poslovni i naučni forum i potpisali smo veoma značajne bilateralne sporazume u tehnološkim inovacijama. Danas je prilika da razvijemo tu bilateralnu saradnju, jer imamo veoma dobro partnerstvo između Italije i Srbije u nauci“, poručio je Gori. Direktor Instituta BioSensa Vladimir Crnojević naglasio je da je CNR jedna od najvećih istraživačkih organizacija na svetu koja okuplja na desetine hiljada naučnika i predstavlja sam vrh svetskog istraživanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
-

Trenutna temperatura 21°C

-

Nedelja
Malo i umereno oblačno

Max: 26°C
Min: 17°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana