FBI i TOK:“Provala“ šifrovane komunikacije razbija kriminal Tanjug

Objavljeno: 08.06.2021. 22:18 Izmenjeno: 08.06.2021. 22:18

Federalni istražni biro Sjedinjenih Američkih Država (FBI) radi sa Srbijom na sprečavanju organizovanih kriminalnih aktivnosti, posebno onih u kojima se koristi šifrovana komunikacija za prikrivanje krivičnih dela, navodi se u zajedničkom saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK) i ambasade SAD nakon sastanka predstavnika tuzilaštva i FBI.

Zajednička operacija, poznata je kao „Trojanski štit/Zeleni signal“ i jedna je od najvećih i najsavršenijih policijskih operacija ikada sprovedenih u borbi protiv organizovanog kriminala, navodi se u saopštenju i ukazuje da je počev od 7. juna izveden čitav niz izuzetno obimnih policijskih akcija na teritoriji više zemalja sveta koje su rezultirale stotinama hapšenja.

Tim povodom ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri rekao je da ova operacija jasno pokazuje da sve jače partnerstvo između FBI i srpskih organa vodi ka poboljšanju bezbednosti građana obeju zemalja raspličući mreže međunarodnog organizovanog kriminala.

U operaciji Trojanski štit/Zeleni signal, FBI je u tajnosti pokrenuo sopstvenu firmu za distribuciju šifrovanih uređaja pod nazivom “ANOM,” koja je servisirala preko 12.000 šifrovanih uređaja koje je koristilo najmanje 300 kriminalnih sindikata, uključujući međunarodne organizacije za trgovinu narkoticima u više od 100 zemalja.

Početkom oktobra 2019, uredaji ANOM-a su se proširili u kriminalnim krugovima među administratorima, distributerima i agentima koji su ovu šifrovanu platformu opisivali klijentima kao platformu “koju su smislili kriminalci za kriminalce,” a ciljna grupa za prodaju uredaja ANOM bili su svi oni prepoznati kao učesnici u ilegalnim aktivnostima.

Jedna od širih akcija koja je realizovana u saradnji Tužilaštva za organizovani kriminal, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Bezbednosno-informativne agencije i predstavnika FBI i austrijske policije i tužilaštva je otkrivanje organizovane kriminalne grupe na cijem celu se nalazi Dario Đordević, zvani „Đoks“.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u saradnji sa SBPOK i BIA pokrenulo predistražni postupak sa primenom posebnih dokaznih radnji 20. jula 2020. godine u cilju otkrivanja pripadnika navedene organizovane kriminalne grupe (OKG) i njihovih nezakoniitih aktivnosti usmerenih na neovlašcenu prodaju i proizvodnju opojnih droga.

Nakon prikupljanja informacija posredstvom posebnih dokaznih radnji utvrđeno je da pripadnici ove OKG neovlašćeno prodaju heroin, kokain i sintetičke opojne droge na području Srbije i Austrije.

Deo informacija koji se odnosi na prodaju narkotika u Austriji srpski organi su ustupili nadležnim organima Austrije, pa su 5. maja ove godine u Becu uhapšeni pripadnici ove organizovane kriminalne grupe koja je delovala na području Beča, kao najveća takva grupa koja se bavila prodajom heroina i kokaina.

Uhapšeni su Aleksa Petrović, Predrag Božović, Miloš Hristov, Nikola Savatić, Luka Caro, Todor Jarcević, Petar Selaković, Petar Milojić, Danijel Stojanovihc i Milun Dukić, zaplenjeno je 9,45 koligrama heroina, 5,23 kolograma kokaina, 0,553 grama marihuane, 106.376 evra, tri falsifikovana pasoša Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije i tri pištolja, a istraga protiv ovih lica se sprovodi u Beču.

Takođe, pre dva dana u Beču je uhapšen i organizator kriminalne grupe Dario Đordević Đoks i od njega je zaplenjeno 10 kilograma heroina.

U nastavku akcije TOK, SBPOK i BIA, koja je zapoceta 20. jula 2020. godine, danas je u Beogradu uhapšeno sedam lica za koje postoji osnovana sumnja da su pripadnici ove OKG i za koje je posebnim dokaznim radnjama utvrđeno da su vršili neovlašcenu prodaju opojnih droga na teritoriji Srbije, navodi tužilaštvo.

U saopštenju se navodi da je FBI, uz podršku EVROPOL-a i u koordinaciji sa americkom Agencijom za suzbijanje narkotika (DEA), partner sa Holandskom nacionalnom policijom (Politie), Policijom Švedske (Polisen), Australijskom federalnom policijom (AFP), organima za sprovođenje zakona Srbije i drugih država radi obrade podataka iz preko 25 miliona poruka prikupljenih od strane FBI u periodu od 18 meseci, tokom kojeg su kriminalci razgovarali o svojim aktivnostima preko uredaja povezanih sa sistemom ANOM.

Ovako detaljan uvid omogućava identifikaciju i targetiranje visoko pozicioniranih vođa kriminalnih bandi širom sveta, napominje se u saopštenju.

„Operacija Trojanski štit/Zeleni signal omogućiće Vladi Srbije i Evropolu da budu daleko bolje obavešteni o organizovanom kriminalu kako u Srbiji tako i u Evropskoj uniji“, navodi se u saoštenju i dodaje da kriminalne mreže imaju ogromnu potrebu za šifrovanim komunikacionim platformama koje im olakšavaju rad.

Međutim, kako se navodi, tržište šifrovanih platformi za kriminalce je nestabilno.

Podseća se da je u julu 2020-te šifrovana platforma Enkrocet (EncroChat) provaljena je zahvaljujući operativnom akcionom timu “EMMA.”

Nakon ove međunarodne operacije, koja je izazvala potres u kriminalnom podzemlju širom Evrope, usledio je još jedan sličan obračun u martu ove godine, kada je međunarodna grupa sudskih i policijskih vlasti blokirala upotrebu šifrovane komunikacije organizovanih kriminalnih mreža preko komunikacionog sistema Skaj (Sky EČ), u operaciji zvanoj „Limit“.

U ove dve operacije otkrivene su stotine miliona poruka razmenjenih među kriminalcima, navodi se u saopštenju.

Nakon obaranja sistema Skaj, organizovane kriminalne mreže tražile su novu komunikacionu platformu koja će im omogućiti da izbegnu organe gonjenja.

Očekujući ovaj razvoj dogadaja, FBI je u tesnoj saradnji sa AFP-om razvio strateški sistem ANOM kao odgovor na potrebe kriminalnih mreža za šifrovanom komunikacijom.

Cilj nove platforme bio je da targetira globalne organizacije koje se bave organizovanim kriminalom, švercom droge i pranjem novca bez obzira na teritoriju na kojoj operišu i da ponude slične šifrovane uređaje sa karakteristikama kakve kriminalne mreže traže.

„Paralelna istraga protiv sistema Skaj bila je smišljeni strateški aspekt Trojanskog štita/Zelenog signala, koja je navela deo baze kriminalnih korisnika Skaja da predu na platformu kojom je rukovodila FBI“, navodi se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana