FAM prodat kompaniji Valvoline za 9,5 miliona evra Tanjug

Objavljeno: 24.02.2019. 18:45 Izmenjeno: 25.02.2019. 10:59

Ugovor o prodaji Fabrike maziva (FAM) u Kruševcu američkoj kompaniji Valvoline za 9,5 miliona evra potpisan je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

foto Tanjug

Ugovor su potpisali direktorka FAM Jelica Đurović Petronijević i Dijego Brodoni, potpredsednik kompanije „Valvoline”.

Vučić je prethodno obišao pogone FAM – a.

U fabrici radi 218 zaposlenih i to je druga prodaja FAM-a, koji je zahvaljujući intervenciji države i pored velikih dugova prethodnog vlasnika 2016. izbegao stečaj.

Prethodna privatizacija je raskinuta 2011. godine, a posle sedam godina je potpisan unapred pripremljeni plan reorganizacije.

Trećina proizvoda izvozi se u zemlje u okruženju, Rusiju i Afriku.

Pogoni su opremljeni najsavremenijom tehnologijom.

Brodoni je istakao da je potpisivanje ugovora veliki korak za „Valvoline”, za Kruševac i za zaposlene u FAM-u, prenosi Tanjug.

On je zahvalio vladi i predsedniku Republike na brizi koju su pokazali za zaposlene u FAM-u i istakao da ugovor predviđa investicije.

„Ovo je prvi korak ka tome. Zadržaćemo FAM-ov brend i nadamo se da ćemo i dalje biti na tržištu. Očekujem kombinaciju snage ‘Valvoline’ i nasleđa FAM-a i očekujemo da će zajedno rasti i biti lideri u regionu”, rekao je Brodoni.

Direktorka Jelica Đurović Petronijević izrazila je uverenje da će ugovor doprineti bržem razvoju FAM-a i ekonomskom prosperitetu Srbije.

 

Valvoline donosi FAM-u nove investicije i tržišta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio, nakon potpisivanja ugovora o prodaji Fabrike maziva (FAM) u Kruševcu američkoj kompaniji Valvoline za 9,5 miliona evra, da će ta investicija pomoći FAM-u da se razvija, proširi tržište i zaposli nove radnike.

Vučić je istakao da je Valvoline ozbiljna kompanija koja postoji oko 150 godina i poželeo im sreću u poslovanju i da ostanu dugo u Srbiji.

Kako je rekao, novi vlasnik će pomoći FAM-u da ostane da zadrži lidersku poziciju u proizvodnju maziva, ali i da proširi izvoz.

„Pomagali smo FAM kada su bila teška vremena i 2013. i 2014. i 2015. i mnogo uložili energije i truda. Kada dolazi Valvoline imate zagarantovane investicije i tržište. Očekujemo sada nove investicije”.

Vučić je rekao da će država pokušati da nađe neko rešenje za 110 radnika FAM-a.

„Videćemo kako za tih 110 ljudi za koje nema rešenja da ga pronađemo, ne samo kroz socijalni program već da vidimo sta još možemo da sačuvamo od proizvodnje”, naveo je on.

Kaže da postoje dobri primeri kako su u Aleksandrovcu i Trsteniku radnici uspeli da sačuvaju fabrike i da će država u tome pomoći.

Vučić je poželeo radnicima da imaju pristojne plate i rad koji će doneti sigurnost za njih i njihovu decu, prenosi Tanjug.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana