Fakultet primenjenih umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa tanjug

Objavljeno: 17.04.2024. 12:00 Izmenjeno: 17.04.2024. 12:00

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP-a „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović, saopšteno je iz ovog preduzeća. Preduzeće na ovaj način dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja, […]

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP-a „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Preduzeće na ovaj način dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja, te je od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

Na događaju „Gradimo METROpolu” koji je organizovan na fakultetu, Čpajak je istakao značaj saradnje, kako za projekat, tako i za fakultet i studente, posebno one koji će raditi na osmišljavanju i razvoju različitih vizuelnih rešenja u fazama izgradnje metroa u srpskoj prestonici.

– Naš fakultet ima tradiciju dugu više od sedam decenija i imali smo priliku da učestvujemo u mnogim velikim i značajnim projektima još iz vremena stare Jugoslavije. Kadar sa Primenjenih umetnosti je osmislio i izradio grafička i dizajnerska rešenja i 70-ih godina prošlog veka, kada su postojale indicije o izgradnji metroa, i ta rešenja postoje i danas u arhivama profesora ove akademske institucije. Naši studenti i stručnjaci su veoma zainteresovani da doprinesu projektu beogradskog metroa i već imamo konkretne ideje i predloge. Takođe, postoji mogućnosti uključivanja teme metroa i u neke od naših nastavnih programa – naveo je Čpajak.

U razgovoru sa studentima Andreja Mladenović predstavio je osnove projekta izgradnje beogradskog metroa i naveo važnost uključenja domaćih stručnjaka i njihovog znanja u različitim domenima i aspektima.

– Mi vidimo Primenjene umetnosti kao važnog partnera, jer uporedo sa radovima koji podrazumevaju projektovanje i izgradnju depoa i samih stanica, šinskog sistema i drugo, neophodno je da se pripreme i sva vizuelna rešenja. Eksterijer i enterijer budućih stanica će biti i svojevrsno ogledalo metroa i Beograda. Sa fakultetom već razgovaramo kako će biti osmišljeni detalji i rešenja, posebno za neke od centralnih stanica kao što su Savski trg, Trg republike, Bajloni, Slavija, Karađorđev park i druge. Ove stanice su na mestima od istorijskog, umetničkog i kulturnog značaja za Beograd. Ovde vidimo dodatnu vrednost metroa i mogućnost da se i kroz same stanice, kao mesta na kojima će dnevno cirkulisati veliki broj putnika, predstave naše znamenitosti – istakao je Mladenović.

Javno komunalno preduzeće „Beogradski metro i voz” nastavlja saradnju sa fakultetima, a nova prezentacija planirana je u maju na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, navodi se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 17°C

Pretežno oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 24°C
Min: 15°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana