EU podržava Vladu Srbije u nastavku reformi Tanjug

Objavljeno: 26.05.2016. 13:55 Izmenjeno: 26.05.2016. 18:13

Šef Delegacije EU  Majkl Devenport  izjavio da je EU dala snažnu podršku za nastavak ekonomskih reformi u Srbiji.

„EK je dala detaljne preporuke po pitanju ekonomskih reformi, a juče je data snažna podrška ekonomskim reformama, finansijskoj politici i restrukturiranju javnih preduzeća“, rekao je Devenport i kazao da  EU želi da podrži srpsku vladu u nastavku reformi.

On je kazao i da EU želi da podrži srpsku vladu u nastavku reformi. „Poboljšanje poslovne klime je tesno povezano, takođe, sa okvirom koji mora da se stvori u okviru implementacije akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23“, rekao je Devenport.

On je kazao da su svi svesni saopštenja Saveta EU za ekonomska i finansijska pitanja – ECOFIN kojim su ministri zemalja EU, kao i EK, jasno podržali opšti pravac ovih reformi.

Oni su, takođe, dali svoje preporuke u smislu da se još više napora uloži u podsticanje privatnog sektora, jer je sektor malih i srednjih preduzeća najveći potencijal za privredni rast.

Devenport je dodao da će EU nastaviti da pomaže Srbiji.

Ministri finansija EU čestitali su juče u Briselu Srbiji na ostvarenom ekonomskom rastu i poručili da zemlja mora da istraje na započetim strukturnim reformama kako bi se što bolje pripremila za konkurenciju koja je čeka kao buduću članicu Unije.

 

Ekonomija u fokusu nove vlade

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić izjavio je danas da će ekonomija biti glavna tema u ekspozeu mandatara za sastav nove vlade Aleksandra Vučića, uz napomenu da će posebna pažnja biti posvećena primeni novih zakona i nastavku reformi.

Sertić je, na završnoj konferenciji “Podrška razvoju malih i srednjih preduzeća”, poručio da će započeti reformski proces biti nastavljen, i dodao da će za nekoliko dana preostalih 10 strateških preduzeća koja su u restrukturiranju izgubiti zaštitu države od poverilaca.

Neka od njih su tu zaštitu imala u prethodnih čak 70 godina, naveo je on i rekao da je početna ideja bila samo da se zaštite Zastava i Petoletka iz Trstenika, ali da je iz političkih razloga ranije bilo zaštićeno više od 240 firmi.

Ministar je ukazao na to da Srbija nema nikakvu alternativu po pitanju Evropske unije, niti dilemu oko toga da li treba da primenjuje njene standarde.

Kada je reč o projektu „Godina preduzetništva“, Sertić je istakao da je od ukupno 33 programa, za koje je obezbeđeno 16 milijardi dinara, trenutno aktivno njih 25.

On je podsetio na to da će od tog iznosa biti bespovratno dodeljeno 4,6 milijardi dinara za pomoć mladim preduzetnicima i ženskom i socijalnom preduzetništvu.

Ministar je ukazao na to da će svi programi biti javno objavljeni i da će svaki dinar dat preduzećima od države biti transparentan, uz napomenu da će svi moći da imaju uvid, ali i da kontrolišu rad tih firmi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana