EU nudi šest mlrd evra Africi za zaustavljanje migranata? Tanjug

Objavljeno: 25.06.2018. 21:23 Izmenjeno: 25.06.2018. 21:23

Evropska unija bi mogla da platiti šest milijardi evra severnoafrickim državama za pružanje utočišta migrantima koji žele da dođu u Evropu, izjavio je evropski komesar za budžetska pitanja Ginter Etinger.

 

Članice EU u sporu su oko toga kako rešiti migrantsku krizu, a to će biti glavno pitanje na susretu evropskih zvaničnika krajem ove nedelje.

Jedna od ideja koja se razmatra jesu takozvane „tačke iskrcavanja“, u kojima bi zatraženi azili bili procesuirani na teritoriju Severne Afrike pre nego što bi migranti stupili na evropsku teritoriju.

„EU bi finansirala takav plan, a šest milijardi evra u narednim godinama su „vrlo realisticna“ brojka“, naveo je Etinger, prenosi Index.hr.

EU je 2016. godine toliko obećala i Turskoj koja je zauzvrat pristala da bude domaćin izbeglicama, koje bi u protivnom nastavile svoj put u Evropu.

„Kad god blok može da pronađe države ili partnere koji mogu sarađivati, EU će finansirati osnovne potrebe za migrante poput vode, sanitarnih čvorova, skloništa, odeće, hrane i obrazovanja u „zatvorenim selima“, istakao je Etinger.

On je posebno spomenuo Libiju, Tunis i „druge države“ severa Afrike.

„Nijedna severnoafrička vlada dosad nije iskazala spremnost da bude domaćin toj infrastrukturi, ali razgovori su u toku s Međunarodnom kancelarijom za migracije i UNHCR-om“, objavila je Komisija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana