EU finansira čišćenje kanala, reka i korita Tanjug

Objavljeno: 25.01.2017. 16:53 Izmenjeno: 26.01.2017. 12:00

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport obišao je danas Obrenovac, gde je počelo čišćenje drenažnih kanala za prevenciju poplava koje finansira EU, najavljujući iste radove i u Valjevu, Paraćinu i Svilajncu ukupne vrednosti od 11 miliona evra.

 

Devenport je rekao da radovi, koji će početi ovog proleća, predstavljaju deo pomoći EU Srbiji u saniranju i prevenciji poplava ukupne vrednostri od 170 miliona evra

“Danas su počeli konkretni radovi na čišćenju drenažnih kanala duž 64 kilometra korita u Obrenovcu. Sa ovim radovima završavamo fazu obnove i ulazimo u prevenciju, koja je pođednako važna, ako ne i važnija od svega što je urađeno posle poplava”, rekao je Devenport novinarima.

Devenpot podseća da je nakon katastrofalnih poplava EU pružila podršku Srbiji, naročito Obrenovcu u svim oblastima kako bi se život građana vratio u normalne tokove.

“Da visoki vodostaji više ne bi predstavljali problem, EU je finansirala u Obrenovcu popravku šest crpnih pumpi, biće obnovljeno isto toliko crpnih stanica, a uskoro će biti nabavljene i tri nove pumpe”, istakao je Devenport.

Nakon čišćenja korita reke Kolubare, Baričke reke, uređenja vodotokova u Obrenovcu ulazimo i u posao čišćenja 64 km kanala za odvodnjavanje na teritoriji opštine Obrenovac i Surčin, kaže direktor vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

Ukazuje da su reke Kolubara i Tamnava poslednji put čišćene 70-tih godina, a da se kanali u Srbiji čiste posle 30 godina, što ukazuje na to koliko se, kaže, vodilo računa o preventivnoj infrastrukturi.

To je, dodaje on, jedan od razloga i ogromne štete koju je Obrenovac pretrpeo 2014. godine. Blagojević podseća da je EU pružila veliku pomoć Srbiji , te da sada nastavlja kroz preventivnu fazu.

“Mi elementarne nepogode ne možemo da sprečimo, one postaju deo naše svakodnenice. Bićemo suočeni sa cešćim i intenzivnijim padavinama, rizicima od nepogoda, ali možemo da se staramo da steta bude što je moguće manja”, ukazao je Blagojević.

On je dodao da se kreće sa uređenjem korita i izgradnjom potpuno nove preventivne infrastruktre u Svilajncu, Paraćinu, Valjevu, ali i Šapcu i Bogatićima.

Ambasador EU i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković posetili su i porodicu Krupljanin koja je zahvaljujući donaciji Evropske unije dobila jagnjad i tako obnovila poljoprivrednu proizvodnju nakon pretrpljene štete tokom majskih poplava 2014. godine.

Oni su obišli i preduzeće Stelit 90 koje je uz donirane dve mašine nastavilo sa proizvodnim aktivnostima i ponovo zaposlilo 17 radnika.

Nakon velike štete koju su poplave nanele Obrenovcu maja 2014. godine, EU je obezbedila oko 11 miliona evra pomoći ovoj opštini za obnovu osnovnih i srednjih škola, izgradnju i rekonstrukciju privatnih kuća, pomoć malim preduzećima i poljoprivrednicima, uređenje rečnih tokova i sanaciju nasipa kroz fondove IPA 2012, IPA 2014 i Fond solidarnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana