EP: Plenković sutra izlaže HR viđenje strategije proširenja Tanjug

Objavljeno: 05.02.2018. 20:41 Izmenjeno: 05.02.2018. 22:56

Premijer Hrvatske Andrej Plenković sutra će na sednici EP održati govor o hrvatskoj viziji budućnosti Evrope i iskustvima na putu do članstva u Evropskoj uniji, a uoči objave strategije EK o Zapadnom Balkanu uputio je pismo predsedniku EK Žan-Klodu Junkeru u kojem je izneo hrvatske poglede na nastavak proširenja, prenosi Hina.

Agencija saznaje da je Plenković pozdravio činjenicu da Komisija posvećuje punu pažnju politici proširenja, najavivši pritom da će Hrvatska za vreme predsedanja Savetom EU u prvoj polovini 2020. „staviti poseban naglasak na proširenje EU“ i organizovati samit EU sa zemljama jugoistočne Evrope.

Plenković je u pismu Junkeru predložio da se takvi samiti održavaju na svake dve godine.

Hina navodi da je hrvatski premijer upozorio i na pitanje nasleđa rata, ocenivši da je to jedan od ključnih problema sa kojima se suočavaju zemlje jugoistoka Evrope i da ih treba što pre rešiti.

Navodi se da je Plenković, takođe, istakao potrebu da se posebna pažnja obrati na Bosnu i Hercegovinu i njen evropski put, „uzimajući u obzir težak put koji je ta zemlja prošla u sticanju nezavisnosti i specifičnu ulogu koju je u tome imala međunarodna zajednica“.

„Uspostavljanje i zaštita pune jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda nije moguća bez promena izbornog zakonodavstva“, naveo je Plenković u pismu Junkeru.

U pismu navodi i da države u hrvatskom jugoistočnom susedstvu treba podstaknuti da preduzmu napore u rešavanju otvorenih graničnih pitanja na načelu mirnog rešavanja sporova, u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom.

Plenković će se u Strazburu sutra sastati i sa predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem, a nakon govora o budućnosti Evropi i hrvatskom iskustvu članstva raspravljaće o tome sa poslanicima Evropskog parlamenta.

Podseća se da je Plenković od 2013. do 2016. bio evroparlamentarac izabran na listi HDZ čiji su evroposlanici i članovi kluba Evropske narodne stranke u Evropskom parlamentu.

Navodi se da će hrvatski premijer biti drugi evropski čelnik koji će na poziv predsednika Evropskog parlamenta Tajanija i Konferencije predsednika učestvovati u nizu rasprava o budućnosti Unije između šefova država i evroposlanika, pošto je prošlog meseca sa poslanicima Evropskog parlamenta razgovarao irski premijer Leo Varadkar. Na plenarnoj sednici u martu evroparlamentarcima će se obratiti portugalski premijer Antonio Kosta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana